Megáll az ész: ...és a végén az angolok nyernek!

Megáll az ész: ...és a végén az angolok nyernek!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
G. M.

Gary Linekertől mind tudjuk, hogy a labdarúgás olyan játék, amelyet 22-en űznek, és a végén... Nos, az oroszországi világbajnokság nyitó körében a németek kikaptak, az angolok viszont az utolsó másodpercben nyertek. Itt a napi összefoglalónk a labdarúgó vb-ről.

A hétfői nap másnaposan kezdődött a németek és brazilok részére, és még az argentinok fejfájása sem sokat csillapodott. Olyan még nem volt, hogy ez a három csapat egyike sem nyerjen az első vb-fordulóban, most a két dél-amerikai döntetlen játszott lényegesen szerényebb képességű ellenfelekkel szemben, a német címvédők pedig ki is kaptak Mexikótól.

Ezzel meg is érkeztünk a hétfői játéknaphoz, amelyen három európai csapat találkozott a papíron náluk (különböző mértékben) gyengébb, távoli csapatokkal. 

©

A németek csoportjába tartozó svédek kezdtek dél-korea ellen. A tét az volt,

tud-e valaki magának előnyt szerezni a németek botlásából?

Végeredmény: igen, a svédeknek sikerült. (Itt az összefoglaló.)

Nehezen tudjuk ezt a kijelentést részletezni, mert a Svédország–Dél-Korea mérkőzés legfeljebb sportszakmai alapon volt érdekes. Kilencven percet vesztettünk az életünkből, hogy lássuk, ahogy jól védekező skandinávok hatástalanították a gyenge ázsiaiakat, és a végén egy videóbíró által megítélt büntető döntsön a csekély mértékben agilisebb, többször próbálkozó svédek javára. A tizenegyest Granqvist érvényesítette.

Az eredmény viszont azt jelenti, hogy a németek számára szombaton kvázi el is kezdődik az egyenes kieséses szakasza a világbajnokságnak. Ha Mexikó a várakozások szerint megveri Dél-Koreát, akkor Löw csapatának nyernie kell. Márpedig a német újságírók első esti elemzésük szerint a svédeknek épp a védelmük volt nagyon erős. Na jó, nekik muszáj volt lelkiismeretesen nézniük a találkozót. Nekünk inkább az erőtlen támadósor tűnt fel: kilenc meccs óta képtelenek egynél több gólra. Igaz, annyi akár pont elég is lehet.

©

A belgák következtek, akiknek azt kellett volna bizonyítaniuk, hogy

tényleg az esélyesek közé lehet őket sorolni?

Végeredmény: némi fenntartásokkal igen. (Itt az összefoglaló.)

A belgák lendületesen kezdtek a vb-újonc Panama ellen, de tizenöt perc után alábbhagyott az energia, megcsappant a kreativitás. Kevin De Bruyne és társai nem találták a fogást a panamai védelmen. Megannyi lövést leadtak, birtokolták a labdát, tökéletesen passzolgattak, de a kaput csak háromszor találták el, és a hárításhoz nem is kellett bravúr. A fordulatot Mertens hatalmas kapáslövése hozta el. Ahogy vasárnap a braziloknál Coutinho, úgy most is egy egyéni akció hozta el a vezetést. De a belgák tudtak is élni a lehetőséget, miután Mertens kvázi feltörte a diót.

Két szépen kijátszott góllal Lukaku bebiztosította a belga győzelmet. Igaz, Panama azért nem mutatott akkora ellenállást, mint Svájc az előző napon. Egy holland szakújság gyors ítélete szerint a belgák ezzel behúzták 20. veretlen meccsüket egymás után, és ezzel bizonyították, hogy az esélyesek közé tartoznak. Mivel mi már láttuk, mit mutattak a legnagyobb esélyesek eddig, hajlamosak vagyunk elfogadni a hollandok értékelését.

©

A végére pedig maradt minden világbajnokság nagy kérdése:

ez alkalommal mit bírnak az angolok?

Hiszen minden alkalommal nagy a bizakodás a szigeten, illetve az angol foci rajongói között. Hogy most aztán megmutatják. Most már tényleg beért, hogy a helyi bajnokság a legerősebb a világon. Hogy itt az új nagy generáció. Hogy előttük a jövő.

A végeredmény: az akarat és a szerencse megvan hozzá. (Itt az összefoglaló.)

Az angolok lendületesen kezdtek, már az első negyedórában vezetést szereztek Harry Kane révén. Lineker gyorsan meg is üzente a világnak, mennyire meg van elégedve a lendülettel. Az angolok megtalálták a lyukakat a tunéziai védelemben, és számos veszélyes támadást indítottak. Aztán... Igen, aztán egyenlítettek a tunéziaiak. Szasszi rúgta be tizenegyesből az afrikai kontinens első idei vb-gólját.

Az angol átok már közel volt. A gyors, fiatal, tehetséges csapat, amelynek azonban épp döntő pillanatban nem jön ki a lépés. Hát most kijött. A második félidő végén, a hosszabbítás kezdetén ismét Kane volt az, aki betalált, és hozta az angoloknak a várva várt 3 pontot. Ezzel Cristiano Ronaldo után talán Kane a második olyan szupersztár, aki hozta a vele szemben személy szerint is megfogalmazott magas elvárásokat.

A G csoportban ezzel nagyon hamar letisztulhat a kép. A két első fordulóban győztes csapat a másodikban a két vesztessel találkozik. Ha ezeken is érvényesül a papírforma, akkor az angolok és belgák már csak az első helyért játszanak a csoportkörök zárásaként.

És közben lehet, hogy a németek már most szombaton biztos kiesők.

Hozzászólások