Páratlan pályafutás – ezek voltak Benedek Tibor legnagyobb sikerei

Páratlan pályafutás – ezek voltak Benedek Tibor legnagyobb sikerei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eb, vb, olimpia – Benedek Tibornak mindhárom világeseményről volt aranyérme. Az utóbbiról három is. Összeszedtük a tragikusan fiatalon elhunyt pólós legnagyobb győzelmeit.

Életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, szövetségi kapitányként vb-győztes.

Gerincferdüléses kisfiúból lett kemény munkával sportága meghatározó alakja, klasszisa, legendája, aki klubcsapataival is számos trófeát gyűjtött be. Első nagy nemzetközi sikerét az UTE-val érte el 1994-ben. Az együttes a Posillipo Napolit győzte le az oda-visszavágós elődöntőben – a sikerből Benedek kilenc góllal vette ki a részét –, majd a Catalunya elleni finálét pedig 10-6-ra nyerte.

Kontinensbajnoki címét 1997-ben nyerte; a magyar póló akkor már húsz éve éhezett az Eb-sikerre.  

A válogatott 1999-es Eb-győzelméről eltiltás miatt maradt le: tiltott összetevőt tartalmazó, fertőzés elleni kenőcs használata miatt büntették meg szigorúan. Nyolc hónapig nem játszhatott. Arra az időszakra így emlékezett vissza a HVG-nek adott portréinterjúban: „Az is olyasmi volt, mint a szívproblémám; azt hiszi az ember, hogy vele nem történhet meg. Fertőzés ellen olyan kenőcsöt használtam, amely – bár erről nem tudtam – kis mennyiségben a tiltólistán szereplő összetevőt tartalmazott. Akkor nagyon padlóra kerültem. Nagy szerepe volt a talpra állásomban, hogy Kemény Dénes és a csapat kiállt mellettem.”

A kiállás abban is megmutatkozott, ahogy a válogatott ünnepelte a sikerét (3:39): hosszú másodpercekig skandálták a nevét.

Bár az eltiltása csak 2000 áprilisában járt le, kiharcolta magának a helyet a válogatottban a szeptemberben megrendezett sydney-i olimpiára. A csapat Kemény Dénes szövetségi kapitány vezényletével 24 év után nyerte meg az ötkarikás tornát; a fináléban 13-6-ra verték Oroszországot. Benedek négy gólt dobott.

Szép emlékek fűzhették Barcelonához: 2003-ban játékosként, tíz évvel később pedig szövetségi kapitányként lett világbajnok. Az előbbi alkalommal az olaszokat győzték le drámai meccsen 11-9-re.

A következő évben összejött a címvédés az olimpián egy idegőrlő mérkőzés végén Szerbia-Montenegró ellen.

A következő évben szívritmuszavart diagnosztizáltak Benedek Tibornál, ezért lemondta a válogatottságot. „Ez a jobb oldali pitvari fibrilláció nem zárja ki az aktív sportot. Az ember persze ilyenkor azért megtanulja, hogy nem halhatatlan” – mondta később a HVG-nek.

2007-ben tért vissza a csapatba, s a következő évben részt vett pályafutása ötödik olimpiáján, amelyen sorozatban harmadszor is megnyerte az ötkarikás játékok pólótornáját, ezúttal az Egyesült Államok ellen.

A válogatottságtól 2008-ban vonult vissza, és segédedzőként szállt be a játékosok felkészítésébe. Játékosként 2012-ig volt aktív, a következő évtől 2016-ig a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Szakvezetőként 2013-ban ért a csúcsra, így:

Egy évvel később, 2014-ben Európa-bajnoki ezüstöt, 2016-ban pedig Eb-bronzérmet nyert az együttesével, a riói olimpián az ötödik helyen végzett a csapata. Annak az évnek a végén otthagyta a szövetségi kapitányi posztot, majd az UVSE-hez csatlakozott, ahol fiatalokból épített fel ütőképes csapatot.

A klub így búcsúzott tőle:

Hozzászólások