szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Igazságos döntetlennel végződött a Szerbia elleni Nemzetek Ligája mérkőzés.

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott legyőzi a nyeretlen szerb csapatot a Puskás Arénában, akkor átveszi a csoportelsőségért, mivel az eddigi listavezető oroszok 3:2-re kikaptak Törökországban a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divíziójának ötödik, vasárnapi fordulójában – ebben a tudatban léphetett pályára vasárnap este a válogatott.

A győzelem végül nem sikerült, de a döntetlennel biztosan eldőlt, hogy Magyarország nem eshet ki a B divízióból, sőt, ha több pontot szerzünk szerdán a törökök ellen, mint az oroszok a szerbek ellen, akkor megnyerjük a csoportot.

A csoport állása:

  1. Oroszország 5 2 2 1 9-7 8 pont
  2. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 5-4 8
  3. Törökország 5 1 3 1 6-6 6
  4. Szerbia 5 - 2 3 4-7 3

A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

A mérkőzést nézők nélkül játszották.

©

A kezdőcsapatok:

Magyarország:

Dibusz Dénes - Botka Endre, Lang Ádám, Kecskés Ákos - Bese Barnabás, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt, Sigér Dávid, Holender Filip - Nikolics Nemanja, Szoboszlai Dominik

©

Szerbia:

Dmitrovics - Milenkovics - Szpajics - Gudelj - Radonjics - Lazovics - Lukics - Makszimovics - Risztics - Jovics - Tadics

Élő közvetítés:

1. perc: elkezdődött a mérkőzés, mi kezdünk.

2. perc: kicsit kapkodva kezd mindkét válogatott, sok a bizonytalanság.

©

3. perc: Botka szabálytalankodik a középpályán, jogos szabadrúgás a szerbeknek.

4. perc: fordul a kocka, most Kalmár ellen szabálytalankodnak 40 méterre a kaputól. Szoboszlai beívelheti a kapu elé. A beadás rossz, nem tudunk helyzetet kialakítani.

7. perc: továbbra is sok a hiba, a szerbek már a védőinket is letámadják. Végül a középpályán szereznek labdát, ami után Lazovics tudott megindulni, ám beadása után Jovics lemarad a labdáról.

©

9. perc: leginkább hátul tudunk passzolgatni, néhány hosszú labdával próbálkoztunk előrefelé. Egyelőre kevés sikerrel.

10. perc: újabb szabadrúgás, most a jobb oldalról és kicsivel közelebb, ismét Szoboszlai a labda mögött. Ez már jobban sikerült, de ezt is kivágják. Maradunk a kapujuk előtt, Bese indult meg a szélen, a beadását szerelték, szöglettel jövünk.

©

11. perc: Szoboszlai lepasszolja Kalmárnak, a beadás után tisztáznak, újabb szöglet. Most egyből beadja Szoboszlai, kifejelik, a kipattanót Sigér lövi fölé.

13. perc: szép magyar támadás: gyors passzokkal jutottunk a 16-os elé, ahonnan Szoboszlai lőtt - ebbe is belelépnek, jön a harmadik szöglet.

14. perc: újabb kisszöglet Kalmárral, az akció végén Nikolics jut lövőlehetőséghez, ám 11 méterről, kicsit szélről az égbe lőtt.

15. perc: maradunk a szerb kapu előtt, most Sigér lőtt fölé 25 méterről. A szerb kirúgás után hamar visszaszerezzük a labdát és újabb szögletet harcolunk ki.

16. perc: ismét adja be Szobszlai, ez sem veszélyes.

17. perc: 0-1. Első komoly helyzetévől vezet Szerbia. Radonjics kap egy labdát a szélen, majd befelé cselezve, több szép megoldás után lőtt laposan a hálóba.

©

19. perc: gyorsan próbálunk válaszolni, ám Kalmár lövése ismét elkerüli a kaput.

21. perc: már szinte taktikának tűnik, annyit szabálytalankodnak a szerbek a középpályán. Most 40 méterről Szoboszlai ívelhet a kapu elé. Most Lang marad le egy kicsivel.

22. perc: jön a menetrendszerű szabadrúgás, szerencsénkre egyre közelebbről, most nagyjából 25-30 méter lehet a távolság. Ismét Szoboszlai, ezt már kapura lőtte, ám Dmitrovics biztosan fogta.

©

23. perc: nem unatkozunk! Megint a bal szélen aktív a magyar csapat, a passzolgatás végén Szoboszlai lőhetett 20-ról, de ismét védett a kapus.

25. perc: maradunk a szerb kapu előtt, ám most nem sikerül lövésig eljutni.

27. perc: most percekig a mi térfelünkön maradt a labda, előbb Tadics cselezgetett, majd Jovics került helyzetbe, Dibusz azonban jól jött ki a kapujából.

31. perc: Makszimovics kezezik 24 méterre a kaputól, egy lövésbe vetődött bele.  Természetesen Szoboszlai lövi, ez volt eddig a legjobb próbálkozása, épphogy a rövidsarok mellé megy. Szöglettel jövünk.

©

32. perc: Szoboszlai, Kalmár, Szoboszlai a labda útja, ám az akció egy veszélytelen lövéssel zárul. Egy perccel később ismét Szoboszlai lő, most a másik sarok mellé lövi.

34. perc: tovább nyomunk, újabb szöglet. Szoboszlai beadását könnyedén fogja a kapus. Gyors ellentámadást indít, a vége egy Lukics lövés, ami elkerüli a kaput.

36. perc: talán a legnagyobb helyzetünk eddig. Egy megszerzett labdából ismét végigvittünk egy támadást, Nagy Ádám jobboldali beadására Szoboszlai érkezett viszonylag üresen, ám a kapus védte. Az ellentámadásból a szerbek ismét gyorsan a kapunk elé kerülnek, ám szerencsére les volt az utolsó passz, így nem kerültek nagy helyzetbe.

39. perc: pár percig ismét a magyar térfélen folyik a játék, ám helyzetbe nem tudnak kerülni a szerbek. Kiszabadalunk: ismét Nagy keresi Szoboszlait, ám nem lesz gól belőle. 1-1. Szép összjáték Nikolics és Kalmár között, mely után utóbbi mozdul be egy üres területre, majd magabiztosan befejezte 14 méterről.

©

43. perc: a gól után a mezőnyjátéké a főszerep, egy szerb ívelés okoz némi izgalmat, de Dibusz magabiztosan lehúzza a labdát.

45. perc: nagy szerb helyzet. Tadics került a kapunk elé, ám jobbal nem lövi el, inkább visszagurít, Radonjics lövése azonban elmegy a bal kapufa mellett.

Félidő: Néhol szemet gyönyörködtető, néhol kicsit szenvedős játékkal, de teljes mértékben partiban vagyunk Szerbiával.

©

46. perc: szerb középkezdéssel indul a második félidő. Csere egyik csapatban sincs. Első sárka lap viszont van, Lukics a középpályán szabálytalankodott Nagy Ádámmal szemben.

48. perc: egy les és egy majdnem rövid hazaadás okoz némi izgalmat, ám ezen kívül a középpályán nyüstölik egymást a csapatok.

51. perc: magasan támad le a magyar csapat, aminek köszönhetően kicsit kinyílunk hátrébb. Ezt próbálták kihasználni a szerbek egy gyors támadással, ám egy szabálytalansággal megállítottuk őket.

©

53. perc: mindkét oldalon hosszú indításokkal próbálkoznak, ám egyik sem jut el a célhoz. Végül a szerbek iramodnak meg a jobb oldalon, Lukics beadása is embert talál, végül Radonjics fejese után szöglet lett a helyzetből.

54. perc: Tadics szögletét Dibusz öklözi ki, de marad a szerbeknél a labda. Többször próbálják beadni, de lepattannak a labdát a magyar falról.

57. perc: cserélnek a szerbek: Gacsinovics jön Lazovics helyére. Utóbbi kezére véletlenül rálépett Holender.

58. perc: kettős csere a magyar válogatottban: Nikolics helyett Könyves, Sigér helyett Nego jön be.

59. perc: Holender kapott egy labdát a bal szélen, szépen meg is húzza, ám a kapus lábáról végül szögletre megy. Szoboszlai szögletébe belefújnak. Könyves lökött, szabadrúgás kifelé a szerbeknek.

©

62. perc: most a szerbek cserélnek kettőt, Makszimovics helyett Grujics, Risztics helyett Mladenovics a pályán.

64. perc: a magyar kapu előtt tartják a szerbek a labdát, de a beadás nem jó, Lukics csele pedig nem jön be. Kontráztunk volna, de Spajics Nego lábára lép és megakadályozza a kontrát. Sárgát ért a megmozdulás.

66. perc: kiszabadulunk a nyomás alól, egy gyors kontra végén Kalmár passzolja könyvesnek, aki azonban nem jó megoldást választ és elmarad a helyzet. Egy perccel később Könyves már a jobb oldalon rohamozik, lapos beadásába azonban belelépnek, így nem jut el Szoboszlaiig. Szögletet viszont végezhetett, ám nem lesz helyzet belőle.

©

68. perc: Holender helyett Hangya Szilveszter érkezik.

70. perc: Nego hibázott a középpályán, ám a szerb támadást Kecskés megállítja.

71. perc: egyértelműen Radonjics a szerbek legveszélyesebbje. Most egy kényszerítővel próbálkozott, belenyúl egy magyar láb, de Radonjics elé kerül vissza, aki rálövi, de elkerüli a kaput. Egy perccel később ismét Radonjics okoz gondot, Kecskés csak szabálytalanul állítja meg. A szabadrúgás jól jön be, de nem alakul ki komoly helyzet, Dibusz lehúzza a lepattanót.

75. perc: újabb magyar szöglet, ismét Szoboszlai. A beadás után ide-oda pattog a labda, Kalmár elesik a 16-oson belül, de nincs 11-es. Végül Szoboszlai beadását Bese fejeli a kapu elé, ám a kapushoz kerül, nem tudunk kapura lőni.

©

78. perc: több a küzdelem a mezőnyben, kevesebb a szép megoldás, mint az első félidőben. Láthatóan fáradnak a csapatok, Szoboszlai helyett Gyurcsó jön, Nagy Ádám helyett Schafer.

79. perc: cserélnek a szerbek is: jön a Lazio sztárja Milinkovics-Szavics Tadics helyett és Vlahovics Radonjics helyett.

81. perc: Könyves aktívan játszik, ám lövését védi Dmitrovics. Ezután a szerbek végigvisznek egy nagyon gyors támadást, Jovics lövése elmegy Botka lábai között és épphogy elkerüli a kaput.

83. perc: ismét Könyves akcióban, a bal szélen meghúzza, lapos beadása azonban elakad a védőkben. A forgatókönyv az előzőhöz hasonló, jön egy gyors szerb ellentámadás, ám most nem tudják lövéssel befejezni az akciót.

86. perc: enyhe szerb fölény, de komoly helyzetig nem jutnak.

©

87. perc: Milinkovics-Szavics ívelte be a kapu elé, ami még Jovics is bele tudott érni, Dibusznak kellett védenie egy nagyot. Most magyar ellentámadás van, de komoly helyzet nem alakul ki.

89. perc: nem tudunk kiszabadulni a nyomásból, folyamatosan jönnek előre a szerbek. Két szögletet is elvégezhetnek egymás után. Szerencsére egyik sem veszélyes, sőt, a második után megpróbáljuk Könyvest kiugratni, de nem pontos az ívelés.

4 perc lesz a hosszabbítás.

92. perc: Kalmár csap le egy szerb labdára az ellenfél térfelén, de nem tudja megszelidíteni a labdát. Egy szabadrúgást azért kiharcol. Utána nem sokkal Nego próbál megszökni, de nem pontos az ívelés, az ellentámadásból egy szerb szabadrúgás után egy gyenge lövést láthattunk, nem gond Dibusznak.

93. perc: Könyves iramodik meg a jobbszélen, egy védőt becsap, ám beadását nem tudjuk kapura lőni.

VÉGE: 1:1

---------------

A két gárda teljesen ellentétes hangulatban várta az összecsapást, hiszen amíg a magyarok Izland 2-1-es legyőzésével kijutottak a 2021 nyarára halasztott, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, addig a szerbek 11-esekkel alulmaradtak a skótokkal szemben, amivel lemaradtak a kontinensviadalról.

A magyar válogatott kispadján ezúttal Gera Zoltán ült, mivel Marco Rossi szövetségi kapitány után Cosimo Inguscio pályaedző koronavírustesztje is pozitív lett. A csapat helyzetét az is nehezítette, hogy sérülés miatt a szerbek és a törökök ellen sem játszhat Szalai Ádám.

A két válogatott első összecsapása az októberi volt, amióta Jugoszlávia felbomlott, azaz Szerbia és Magyarország között ez a második hivatalos labdarúgó-mérkőzés. A jugoszlávok elleni utolsó két találkozó viszont kifejezetten rossz emlékű, ugyanis 1997 őszén előbb Budapesten 7-1-re, majd Belgrádban 5-0-ra kaptak ki a magyarok az egy évvel későbbi világbajnokság pótselejtezőjén.

A magyar válogatott ezt követően szerdán Törökországot fogadja a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája hatodik, utolsó fordulójában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást