Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utolsó gyorsaságit a négyszeres bajnok Carlos Sainz húzta be.

A Stéphane Peterhansel–Edouard Boulanger-páros nyerte a pénteken zárult 43. Dakar-ralit. Az 55 éves francia versenyzőnek ez a 14. sikere a világ legnehezebbnek tartott terepraliversenyén, ezekből az első hatot motorkerékpárral aratta. Első alkalommal éppen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben győzött.

Peterhansel, aki 2017-ben nyert legutóbb, az idei, szaúd-arábiai versenyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel győzött, miközben legnagyobb riválisa, a háromszoros bajnok katari Nasszer al-Attijah saját bevallása szerint is leginkább azért csúszott le a végső diadal esélyéről, mert 16-szor kapott defektet a 13 gyorsasági szakasz során.

Carlos Sainzék címvédőként már a verseny korai szakaszában nehéz helyzetbe kerültek, mivel a harmadik gyorsaságin navigációs hiba miatt jelentős időhátrányt szedtek össze.

Az autósok mezőnyében indult a Szalay Balázs–Bunkoczi László-kettős is, de az Opel Dakar Team duójának féltávnál műszaki gondok miatt fel kellett adnia a versenyt.

A motorosoknál a 2018-ban második argentin Kevin Benavides pályafutása első győzelmét ünnepelheti, miután a zárószakaszon második lett márkatársa, a tavalyi bajnok amerikai Ricky Brabec mögött. Benavides a hajrában nagy tempót diktált, és miután megelőzte a brit Sam Sunderlandet, már csak arra kellett figyelnie, hogy Brabecet maga mögött tartsa az összetettben. A Honda legutóbb 1987-ben aratott kettős győzelmet a Dakaron. Az összetett harmadik helyén Sunderland zárta a viadalt.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió hétfőn a kormányszervó hibája miatt nem tudta teljesíteni az akkori etapot, de vállalta a folytatást úgy, hogy az összetettben nem értékelik az eredményét. Ebben a kategóriában indult egy francia navigátor-szerelő párossal közösen Darázsi Zsolt is, de a Dakar honlapja szerint az ő eredményeik sem számítanak már bele az összetettbe.

A mezőny január 2. óta a prológot is beleértve 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tett meg a dzsiddai befutóig.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

A versenynek idén is volt halálos áldozata. Az 52 éves motoros, Pierre Cherpin vasárnap, a hetedik gyorsaságin szenvedett balesetet, eszméletlen állapotban találtak rá. A szakakai kórházba vitték, ahol súlyos fejsérülései miatt megműtötték, majd mesterséges kómában tartották, és előbb Dzsiddába, aztán Lille-be szállították. Útközben hunyt el.

Cherpinnek ez volt a negyedik Dakar-ralija, 2009-ben és 2012-ben célba ért, 2015-ben műszaki probléma miatt fel kellett adnia a küzdelmet. A hetedik szakasz rajtja előtt a francia motoros az összetett 77. helyén állt.

Eredmények: 12. szakasz, Dzsanbu-Dzsidda (452 km, ebből 225 km gyorsasági):

autósok:

 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 2:17:33 óra
 2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:13 perc hátrány
 3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:53 p h.

az összetett végeredménye:

 1. Peterhansel, Boulanger 44:27:11 óra
 2. al-Attijah, Baumel 14:51 perc hátrány
 3. Sainz, Cruz 1:01:57 óra h.

motorosok:

 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 2:17:02 óra
 2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 2:17 perc hátrány
 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:13 p h.

az összetett végeredménye:

 1. Benavides 47:18:14 óra
 2. Brabec 4:56 perc hátrány
 3. Sam Sunderland (brit, KTM) 15:57 p h.
Hozzászólások