Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legóvatosabb rendezők csak a lelátók negyedét töltenék fel jelen állás szerint.

Az Európai Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit nézők előtt rendezik meg. Budapest célja, hogy a három budapesti csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek 100 százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek – közölte a Magyar Labdarúgó-szövetség.

A tizenkét rendező város közül nyolc közölte, hogy a járvány, illetve a helyi átoltottság várható júniusi-júliusi alakulása alapján várhatóan stadionját a kapacitása mekkora részéig engedi feltölteni.

München, Róma, Bilbao és Dublin még nem mondott végleges arányt. Az olasz kormány kedden azt közölte a Olasz Labdarúgó Szövetséggel (FIGC), hogy támogatja a szurkolók beengedését, de a végső szót a genovai tudományos kutatóközpont mondja ki. Utóbbi szerdán úgy nyilatkozott, hogy jelen helyzetben az UEFA által kért garancia nem adható meg. A spanyol szövetség korábban úgy nyilatkozott, a baszk törvények miatt ott nem lehetnek nézők. Az ír szövetség pedig (FAI) a kormánnyal történt egyeztetések után arról tájékoztatta az európai szövetséget, hogy a járvány miatt nem tud minimális nézőszámot szavatolni. Ezeknek a városoknak a bejelentés szerint április 19-ig van idejük közölni a részleteket. Egy nappal később az UEFA kongresszusa dönt majd arról, hogy tartanak-e majd meccseket ezekben a városokban.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait, köztük a karanténszabályokat is. Az UEFA jelezte, hogy a rendező országok többségében nem lesz ezek alól kivétel. Három ország – Magyarország, Azerbajdzsán és Oroszország – azonban más ígéretet tett, különleges eljárást ígért.

A budapesti meccsekre érkező külföldieknek két, öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet vagy egy olyan dokumentumot kell majd felmutatniuk az országba való belépéskor, amely igazolja, hogy hat hónapon belül koronavírus-fertőzöttek voltak.

Március utolsó kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy Magyarország azt jelezte az európai szövetségnek, hogy azok mehetnek majd a meccsekre, „akiket beoltottunk”. A most csütörtöki tájékoztatóján pedig arról beszélt, a mérkőzésekre csak védettségi igazolvánnyal engedik be a nézőket. Azt viszont viccnek nevezte, hogy Magyarországon az UEFA bármely határideje miatt nyitottak volna.

Az UEFA a közleményében jelezte, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) is együttműködik annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a koronavírus-világjárvány jelentette kockázatokat.

Azok a szurkolók, akik ezekkel a feltételekkel mégsem szeretnének ott lenni a meccseken, április 22-én 18 óráig az UEFA hivatalos jegyértékesítési felületén visszaválthatják a korábban megvásárolt jegyüket. A szövetség visszatéríti a teljes vételárat. Az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló magyar, észak-macedón, skót és szlovák válogatott drukkerei számára az UEFA májustól fenntartja egy újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.

Hozzászólások