Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes zsíros kenyér

Nem, nem tévedés. Most zsíros kenyerezünk. Lehet, hogy nem éppen trendi, talán soha nem is volt és lesz. De aligha akad olyan magyar emberfia, aki ne evett volna már zsíros kenyeret. Legalább házibulikon. Ha az egészséges étkezés hívei fel is szisszennek, mi ennek ellenére mindenkit arra biztatunk, hogy olykor bátran egyen egy jó kis zsíros deszkát.

Kovács Gábor Gasztro

Milyen lazacot eszünk? – recept

Pestiesen szólva, lazacnak lenni soha sem volt életbiztosítás. A vadvízi lazac, úgy is, mint az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta, jól megszívta. Kiválóságának köszönhetően gyakorlatilag lehalászták. Többnyire csak tenyésztett lazacok kerülnek – itthon szinte kizárólag – a boltok hűtőpultjaira.

Kovács Gábor Gasztro

Japán sörforradalom

Rizs, szója, cirok – nem egy étel hozzávalói, a japánok éppenséggel ezekből is képesek sört főzni. Bár az utóbbi években mintha kezdenének rákapni az igazira.

Kovács Gábor Gasztro

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept

A paradicsom és a paprika közös szerepeltetésének egyik változatát, a lecsót legtöbben hungarikumnak tartják. Annyira beépült a hazai gasztronómiába, hogy nem is gondolnánk róla, hivatalosan mindössze nyolcvan éves. Ezen a néven ugyanis először az 1930-as években említi magyar szakácskönyv.

Kovács Gábor Gasztro

Sört mérnek a Budai Várban

Úgy tűnik, a Főzdefeszt és a Cseh Sörfesztivál után egy igazán nagyszabású nyári programra számíthatnak a sörkedvelők. Ráadásul orrhosszal megelőzve a szokásos szeptember eleji budapesti borfesztivált. Augusztus végén a sörösök veszik be Buda várát.

Kovács Gábor Gasztro

Mire jó a mustár? – recept

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi?

Kovács Gábor Gasztro

Egy pohár plzeni a pizzához

Igenis vannak elszánt és értő sörivók, akiket nyáron sem lehet elbolondítani semmiféle ízesített, lájtos habos szomjoltóval. Ráadásul ráuntak a standard sörök nem túlságosan izgalmas ízeire.

Kovács Gábor Gasztro

Tökéletes tökösök – recept

Nem tudjuk, hányan vannak, akik egyik kedvencükként a kapros tökfőzelékre esküsznek. Csak reménykedünk, hogy a magyar konyha e sokak által lenézett, ám nagyszerű fogása elfoglalhatja méltó helyét a nyári menükben.

Kovács Gábor Gasztro

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.

Kovács Gábor Gasztro

Különleges sörök, amelyekért hosszú sorokat is kiállunk

A hétvégén nagyszabású sörfesztivál volt a budapesti Mikszáth Kálmán téren. Ha kudarcról beszélnénk, az csak azért lenne, hogy sem a szervezők, sem a söreiket bemutató kis sörfőzdék nem reméltek ilyen elképesztő érdeklődést. De legyünk optimisták és lássuk legalább félig telinek a söröskorsót.

Kovács Gábor Gasztro

Újjászületik az IPA

Az India Pale Ale (rövidítve az IPA) egy klasszikus angol felsőerjesztésű sörtípus. Anno egy olyan sört jelentett, amit Indiába szállítottak és azért, hogy a hosszú hajóutat épségben átvészelje, az átlagosnál erősebben komlózták.

Kovács Gábor Gasztro

Tészták nemcsak pálcikával – recept

A fáma szerint a kínaiak előbb tekertek tésztát a pálcikáikra, mint az olaszok a villájukra. Ázsiában rengeteg különféle tészta alapú ételt főznek, sütnek, ráznak. Sokfelé egy adag tészta a mindennapi, olcsó betevő, amit bámulatos változatossággal képesek elkészíteni.

Kovács Gábor Gasztro

Milyen sört főznek a trollok?

Amikor a múlt század nyolcvanas éveiben a házi sörfőzés jegyében valóságos sörforradalom bontakozott ki az USA-ban, senki sem gondolta volna, hogy az amerikaiak leglelkesebb követői Európában az olaszok lesznek.

Kovács Gábor Gasztro

Ez más tészta – recept

Egy tál tészta a legelőkelőbb éttermekben is legalább annyira otthon van, mint a kisvendéglőkben, lakótelepi konyhákban, falusi portákon vagy az iskolai menzákon. Legfeljebb pasztának hívják.

1
40 41 42 43 44 45 46