Murányi Gábor
Szerzőnk

Murányi Gábor

Murányi Gábor hvg360

Rákositól Orbánig, Öcsitől Dzsudzsiig – a nagy stadionsztori

A korábbi sportkombinát helyére épített monstrum, a Puskás Ferenc Stadion november 15-i avatási ceremóniája történelmi vetélkedésbe kezdett elődjének 66 évvel ezelőtti átadóünnepségével. A Népstadiont 1953-ban a kor – divatot teremtő – szokása szerint félkész állapotban, a tervezettnél méregdrágábban, ám annál ünnepélyesebb külsőségek – no meg délibábos sportábrándok – közepette adták át rendeltetésének.

Murányi Gábor hvg360

Egész népét tanította. Na de mire!

A közoktatás egyik buzgó lélekharcosa, Bánhegyi Ferenc, a tankönyvíró üdvöske nemrég új hon- és népismereti munkájával borzolta fel a kedélyeket, noha skandalum tekintetében még bőven van mit ellesnie évszázaddal korábbi elődjétől, a jellemnevelés prófétájától, Tóth Tihamértól.

Murányi Gábor HVG Hetilap

Pergőtűzben

Film- és cenzúratörténeti szempontból is párját ritkító késő Kádár-kori abszurd a múlt héten elhunyt operatőr-rendező Krónika című tévésorozata. Sára Sándor 25 részes filmjének sugárzását váratlanul, minden indoklás nélkül félbehagyták.

Murányi Gábor Itthon

Halálos újjászületés: az Akadémia egypártosítása

"Ne azt éljük meg, amit 70 évvel ezelőtt" – figyelmeztetett az MTA előtti keddi tüntetésen Pléh Csaba akadémikus. Az akadémia egyik legszégyenteljesebb időszakára utalt ezzel, attól igyekezett óvni az intézményt, a kormányt és Magyarországot. Annak tisztázására, hogy pontosan mitől is, idézzük fel a HVG írását 1999-ből, egy olyan évből, amikor Magyarország kormányfőjét szintén Orbán Viktornak hívták.

1 2 3