szerző:
techline.hu

A NAS (Network Attached Storage) megszületésének két fő oka volt: egyre több...

A NAS (Network Attached Storage) megszületésének két fő oka volt: egyre több, folyamatosan bővíthető és cserélhető háttértárra van szükség, és nagyon hasznos, ha a tárolt adatokat az otthoni, helyi hálózatok minden gépéről el tudjuk érni. Hamarosan sokunknak szüksége lesz a most még talán luxusnak tűnő eszközre, amikor a sok fényképpel, zenével és videóval megtelik számítógépünk merevlemeze, vagy amikor ugyanazt a zenei vagy videogyűjteményt több gépről is el szeretnénk érni.
A lejátszó.hu-tól az egyik legnagyobb teljesítményű NAS-t kaptuk meg kipróbálásra, a QNAP TS-409 Turbo Stationt. Ebben négy SATA merevlemeznek van hely, így akár több Tbájtos tárolókapacitással bővíthetjük a helyi hálózatunkat. A TS-409 gigabites csatolóval kapcsolódik a hálózatunkhoz, és a különböző szerverszolgáltatásokról egy 500 MHz-es processzoron és 256 Mbájt RAM-on futó Linux alapú rendszer gondoskodik.
A teszthez két, egyenként 500 Gbájtos merevlemezt tettünk a készülékbe. A hálózati csatlakoztatás és bekapcsolás után egy webes felületen keresztül lehet a beállításokat elvégezni és a beépített szolgáltatásokat elindítani vagy leállítani. Így az adminisztrációs felület Windows, Mac OS X vagy Linux alól is egyaránt használható.

Menet közben is növelhetjük a tárolókapacitást

A kezdeti beállítások közül a legfontosabb, hogy megadjuk, milyen módon használja a Turbo Station a benne lévő merevlemezeket. Egy lemez esetén nincs sok választásunk, mindössze meg kell formázni és készen is vagyunk. Ha több lemez van, akkor ezeket egy nagy logikai lemezként használhatjuk, így akár több Tbájtos tárolót is kapatunk. Ha azonban nincs szükségünk ilyen hatalmas tárolókapacitásra, akkor érdemes kihasználni az eszköz RAID szolgáltatásait, azaz olyan biztonsági beállítást alkalmazni, ami akkor is megőrzi az adatainkat, ha valamelyik lemezegységen megsérülnek az állományok.  A TS-409-et online is bővíthetjük, menet közben tehetünk bele újabb lemezeket, amelyek automatikusan beépülnek a rendszerbe.  

Növelhetjük az adattárolás biztonságát, ha több merevlemezt helyezünk a készülékbe

Az adminisztrációs felületen keresztül több felhasználót definiálhatunk, és ezeknek külön-külön beállíthatjuk a jogosultságait. Lehetnek olyan mappák, amelyeket a hálózatból mindenki elérhet, de olyanok is, amelyekhez csak az adott felhasználó férhet hozzá. Azokat a mappákat, amelyekhez az adott felhasználónak hozzáférése van, úgy látja a számítógépéről a Turbo Station, mint egy szerver megosztott mappáit.

Webböngészőből végezhetjük az adminisztrációt

A TS-409 USB csatolóin keresztül további lemezegységeket vagy pendrive-okat kapcsolhatunk hozzá. Az előlapon találhatunk egy külön gombot, aminek a megnyomásával automatikusan átmásolja a pendrive-on található adatokat egy külön könyvtárba, amelyet az aktuális dátum alapján nevez el. A szoftver felismeri az USB eszközt, így a legközelebbi csatlakoztatáskor már csak a változásokat másolja át.

Egyetlen gombnyomásra átmásolódik az USB eszköz tartalma

A megfelelő szerverek elindítása után a hálózatunkban található számítógépek fájl- és médiaszerverként is használhatják az eszközt, sőt Windows alól USB nyomtató szerverként is  működik.  A beépített és utólag telepíthető szoftverek ki tudják szolgálni az önálló  hálózati médialejátszókat is. Az iTunes szerver bekapcsolása után az iTunes használó számítógépeink el tudják érni a Turbo Station megfelelő könyvtárában található zeneszámokat, a Photo sharing szolgáltatással pedig minden gépünkről nézegethetjük fényképarchívumunkat.  

Fényképarchívumunkat a hálózat valamennyi gépéről elérhetjük

Ezeken a legfontosabb szolgáltatásokon kívül még nagyon sok mindenre képes ez a NAS. Közülük is érdemes kiemelni a beépített BiTorrent klienst. Ennek használatával azok is kényelmesen és nagyon egyszerűen tudnak torrentről letölteni, akiket korábban elriasztottak a bonyolult beállítások. Most mindössze annyit kell tennünk, hogy a webes kezelőfelületen kiválasztjuk a torrent leíró fájlt. A készülék mindent elvégez helyettünk, és csak azt vesszük észre, hogy egy idő után a kijelölt mappában van a letöltött állomány. Ez a megoldás abból a szempontból is kényelmes, hogy amikor a NAS be van kapcsolva, működik a torrentletöltés, így nem kell hozzá más számítógépnek működnie a hálózatban.

A NAS egyelőre nem olcsó mulatság. Lemezek nélküli ára egy komplett számítógépével vetekszik. Ez a magas ár vélhetően az újdonságnak, ritkaságnak szól. Ha azonban már mindennapos számítógép-hálózat kiegészítő lesz, akkor talán az ára is rohamosan csökken majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Mindent játszó lejátszó!

Bár kedveljük az AppleTV-t, idehaza meglehetősen nehézkes alapanyagokkal ellátni, mivel az...

techline.hu Tech

iPod Touch tippcsokor

Az iPod Touch sikere persze nem véletlen, ha valaki egyszer kipróbálja, menthetetlenül...

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre