szerző:
techline.hu

Az ősi lengyel mondás beigazolódott: „Bronislaw bácsi a legjobb suszter a faluban...

Az ősi lengyel mondás beigazolódott: „Bronislaw bácsi a legjobb suszter a faluban, kár, hogy a kenyér amit süt, valahogy nem az igazi…” – a Google a legjobb kereső és az egyik legjobb e-mail szolgáltatás kitalálója – a böngészőjük azonban, a „hype” ellenére, valahogy most még nem az igazi…

Lássuk, mi az a pár dolog (egészen pontosan tíz), amire nagyon sürgősen szükség lenne a Chrome-ban, hogy egyáltalán fel tudja venni a versenyt az egyeduralkodó Firefoxszal, Operával (no meg az MS „ablakok”-ban található beépített böngészőjével).

1. Kompatibilitás
A mellékelt kép önmagáért beszél: A Chrome (tudjuk, tudjuk,, még csak béta, de akkor is…) sajnos nagyon sok oldallal egészen egyszerűen nem boldogul.

...de miért árulja el magáról a Chrome, hogy ő egy Chrome?

A Medián egész egyszerűen nem támogatott, a CIB vagy egyéb internetes bank esetében csak a „nincs elérhető plugin” ablakocska fogad, de jó néhány egyéb Java/Flash oldal esetében is láthatjuk a fenti hibaüzenetet.

Ez némileg érthető: a Chrome ugyanis nagyon új, és a különböző oldalakba/website-okba épített ellenőrzőkódok még nem ismerik fel – de a Firefox is volt „új”, és ők bizony meg tudták oldani, hogy Internet Explorerként „adják el” a böngészőt ott, ahol ez nem támogatott, így ilyen problémák (legalábbis ilyen mennyiségben) nem voltak, sem a béta Firefox-ban, sem a régi Operákban.

2. Importálás
Bár a Chrome telepítéskor mindent megtesz, hogy a lehető legzökkenőmentesebben importáljon át dolgokat előző böngészőnkből, azért egy kicsivel több testre szabhatóság itt még jól jönne – például ha két Firefox vagy egy Opera és egy Firefox is van a gépünkön, akkor az importálás már nem annyira egyszerű.

Importálás.. egyszerűen, ám kevés lehetőséggel.

Ráadásul nekem valamilyen okból, csak kb. a felét importálta igen méretes FF könyvjelzőimnek (talán volt valami limit?)

3. Opciók
Jó dolog az egyszerűség, de a böngészés bizony megkívánja a testre szabhatóságot/biztonsági és egyéb buherálást. Minthogy a legtöbb időt böngészéssel töltjük a gép előtt, ezen beállítások fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hová küldhetek személyes adatokat tartalmazó sütit, és hová nem? Mely oldalakat/scripteket blokkolom, mert esetleg veszélyesek? Mennyi adatot tárolok a merevlemezen, és meddig? A felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni… A böngészők meg is felelnek ennek az igénynek: az Internet Explorertől kezdve a Safarin keresztül az Operáig, minden böngészőben rengeteg dolgot állíthatunk be és át, saját biztonsági és kényelmi igényeinknek megfelelően.

Chrome beállítások...

Kivéve a Chrome-ban – itt a beállítások ablak, olyan igazi, „amerikai” stílusú, azaz: igaz, hogy a nagymama is tudja kezelni, de nem azért mert egyszerű, hanem azért mert le van butítva. (mármint nem a nagyi, hanem az opciók).

A fenti képernyőképet összehasonlítva egy mezei Firefox Beállítások ablakkal, a különbség igen szembetűnő – persze a Chrome még csak béta, reméljük hát, hogy később a helyzet ezen a téren is erősen javulni fog.

Firefox beállítások...

4. Igazi magyar nyelv
A Chrome elérhető magyarul is – bár kérdés, hogy ez áldás vagy inkább átok? Értelmezzük közösen az alábbi ablak tartalmát:

Szinkronizált Google, magyarhangja Bujtor István...


Egyrészt: ki az a „szinkron”? És mivel van szinkronban (összhangban) a … mi is? És miféle „alábbi táblázatban”, holott itt semmilyen táblázat nincsen, sőt, ha beírunk valamit, akkor is csak egy lista lesz: itt táblázatot sosem fogunk látni. A „Szinkron használatát megkísérlő webhelyek” és azok engedélyei a mai napig rejtély számomra, de (szinte) biztos vagyok benne, hogy ez inkább a fordítás gyermekbetegsége, mintsem az én hibám…

5. Teljes képernyős mód
Nincs benne. Kell bele. Minden böngészőben van.

6. Addonok
A Firefox és az Opera sok dolog miatt népszerű – egyikük sem jutott volna el idáig, ha nincs a rengeteg kiegészítő, kütyü, addon, plugin, miegymás. Ezt a tényt a Google-nak is figyelembe kell vennie, ha valóban sikeres böngészőt akar: a felhasználók imádják „testre szabni” a szoftvereiket, és ez hatványozottan igaz a felhasználói idő 90%-ban használt böngészőkre. Kiegészítés tehát kell, és punktum!

7. Könyvjelzőkezelés
Ha valaki több éve internetezik (és melyikünk nem?), akkor bizony igen terjedelmes könyvjelző-adatbázisra tesz szert: rengeteg cím, különféle szempontok alapján kategorizálva, mappákban és almappákban. Egy-egy ilyen gyűjtemény karbantartásához és gondozásához bizony komoly „könyvjelző” felület kell.

Firefox könyvjelző-kezelő...

Vegyük példának az etalon Firefoxot: a könyvjelzőkezelő (Ctrl+Shift+B) egy különálló alkalmazásként is megállná a helyét: a bookmarkokat oda tesszük, ahová akarjuk, újrarendezhetjük, kereshetünk benne, import, export, átnevezés, ikonok… ami csak kell. A Chrome-ban még csak hasonló sincsen: ha van párezer könyvjelzőnk, akkor annyit tehetünk velük… hogy… semmmit.

8. Skinezés
A Chrome nagyon szép – de mi, felhasználók szeretjük átalakítani a böngésző kinézetét, hiszen naphosszat bámuljuk, néha nem árt egy kis változatosság. Ezt „szkinezés”-nek hívja a köznyelv, és reméljük, előbb-utóbb a Chrome is támogatni fogja.

9. Nem látszik a címsor
A Chrome a weboldalak „title” (címsor) információit, a megnyitott fülekre teszi – ez nem gond, így tesz a többi böngésző is.

Techline title Chrome-ban...

A többiek azonban (lévén, hogy ezek a „title” információk, melyek amolyan rövid summázatai egy-egy oldalnak) többnyire hosszúak, a legtöbb böngésző az ablak címsorába is beleteszi a title szöveget, így el is tudjuk olvasni, végig.

... és ugyanaz Firefox-ban.

Apró hiba de idegesítő: a Google-nál ezt valahogy elfelejtették integrálni: a füleken ott a title, de a címsorban már nem. Mindent a dizájn érdekében, gondolom… node ennyire?

10. Keresőmező
A Chomre az URL mezőt használja keres-mezőnek is: ha ide nem webcímet írunk, hanem egy kulcsszót, akkor máris kapjuk a Google találati listát. Ez egy rokonszenves és kényelmes újítás – lehet, hogy csak én vagyok maradi, de nem válik be. Jobb, ha van egy külön kereső ablakunk, mint az FF-ben vagy az Operában, ne keverjük a szezont a fazonnal: az URL mezőbe internetcímeket kell írni, a kereső ablakba pedig kulcsszavakat.

Lehet maradi vagyok, de szerintem ez a megoldás a nyerő.

A Chrome tehát érdekes, vannak benne jó gondolatok. Még az is elképzelhető, hogy valamikor átállok, és Chrome-ot fogok használni – de erre biztos nem a közeljövőben kerül sor. Legalábbis amíg a 10 pontból legalább 5 nem valósul meg…

A téma iránt bővebben érdeklődők itt olvashatják részletes Chrome tesztünket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Üzenet jött Brüsszelből Orbán Gyöngyöspatáról tett kijelentései miatt

Üzenet jött Brüsszelből Orbán Gyöngyöspatáról tett kijelentései miatt

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Az ausztrál bozóttüzek miatt még tovább emelkedik a légköri szén-dioxid-szint

Az ausztrál bozóttüzek miatt még tovább emelkedik a légköri szén-dioxid-szint

Gyönyörködtető káprázat: Daniel Schnyder a Müpában

Gyönyörködtető káprázat: Daniel Schnyder a Müpában