szerző:
techline.hu

A legtöbb apró windowsos alkalmazás általában gond nélkül veszi az akadályt, amikor átállunk egy újabb Windows...

A legtöbb apró windowsos alkalmazás általában gond nélkül veszi az akadályt, amikor átállunk egy újabb Windows verzióra. Az XP-ben azért már találunk lehetőséget a programoknál a kompatibilitási módban futásra, ami a legáltalánosabb problémákra általában gyógyír, és ugyanez megtalálható a Vistában és a Windows 7-ben is. Így ha nem valami nagyon faramuci alkalmazást használunk, akkor elvileg gond nélkül futtathatjuk azt az újabb rendszereken is.

De mi van, ha mégsem? Mi történik, ha valakinek megtetszett a Windows 7, de kedvenc XP-s alkalmazása már Vista alatt sem akart működni, és a jelek szerint a Windows 7 sem neki való talaj? Nos, ilyenkor – ha tényleg semmivel sem tudjuk helyettesíteni az adott szoftvert, vagy beszerezni belőle egy korszerűbb verziót – izzíthatjuk be a Windows 7 Windows XP módját. Ennek a segítségével ingyen és bérmentve futtathatjuk a Windows 7-en belül a Windows XP-t egy virtuális gépen, anélkül, hogy ehhez rendelkeznünk kellene eredeti Windows XP telepítővel.

Persze a használatához meg kell felelnünk néhány „apró" feltételnek: először is kell egy AMD-V, Intel-VT vagy VIA VT kompatibilis, vagyis a hardveres virtualizációt támogató számítógép. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a rendszerünk képes-e erre, tesztelhetjük a dolgot a Microsoft ingyenes HAV Detection Tool segédprogramjával.
Másodszor a Windows 7 Professional, Ultimate vagy Enterprise változatával kell rendelkeznünk.
Ha e két feltétel teljesül, elvileg nem gördülhet különösebb akadály a dolgok útjába.

Telepítés
Töltsük le a Windows XP Mode Components csomagot a Microsoft honlapjáról. Az oldalon kattintsunk a meglehetősen feltűnő Get Windows XP Mode and Windows Virtual PC now feliratú gombra.

Ingyen letölthető a Windows 7-hez

A következő oldalon pedig válasszuk ki az általunk használt Windows 7 típusát és nyelvét, majd a letöltési oldal 4. pontjánál a Windows XP Mode gombot.

Mindkettőre szükségünk lesz

Nagyjából 470 Mbájtot kell letöltenünk, ez a virtuális gép, benne az XP-vel. A türelmes várakozás után elindul a letöltött telepítő (vagy ha a Run gomb helyett a Save-t választottuk korábban, akkor meg kell keresnünk a letöltött telepítőt és elindítani). A telepítés mindössze néhány kattintás, a megszokott Next (Tovább) gombra kattintásokkal.

Ezután le kell töltenünk a Virtual PC alkalmazást is (10 MB körül van a mérete), az előbbi címről, majd ezt is telepíteni.

Telepítünk...

A licenc elfogadása és a telepítés lezajlása után újraindítás jön, amelyet követően a Start menüben már megtaláljuk majd a Windows Virtual PC bejegyzést.

Nem ússzuk meg újraindítás nélkül...

Ám mi nem ezt indítjuk el, hanem az All programs/Windows Virtual PC/Windows XP Mode lehetőséget. Ekkor meg kell adnunk Windows XP-s felhasználó nevünkhöz egy tetszőleges jelszót, majd választhatunk, hogy bekapcsoljuk-e a Windows XP automatikus frissítését vagy sem.

A Windows XP Mode is megjelenik a Start menüben

A megjelenő varázsló panelen a Start Setup gombra kattintva a Virtual PC elvégzi a szükséges beállításokat, és néhány perccel később már egy Windows XP-t is használhatunk a Windows 7-en belül. Ide bármely, Windows XP-függő alkalmazásunkat telepíthetjük a megszokott módon, és persze használhatjuk azt. A teljes kényelem érdekében a virtuális gépbe telepített alkalmazásokat elindíthatjuk közvetlenül a Windows 7 Start menüjéből is, ilyenkor a „normál" Windows 7-es alkalmazások közé illeszkedve tudjuk azokat használni.

Az utolsó konfigurálás

A dolog sokkal hatékonyabb, mintha pusztán a kompatibilitási móddal próbálkoznánk, hiszen itt valóban egy XP dolgozik az ehhez ragaszkodó programok mögött.

Virtuális Windows XP a Windows 7 alatt

Ha a Disk2vhd elnevezésű alkalmazással lementjük korábbi XP-s PC-nk merevlemezét virtuális lemezképbe, azt is elérhetjük hasonló kényelemben (a Windows 7 képes mountolni VHD virtuális merevlemez-képfájlokat a Virtual PC nélkül is, ha csak az adatokat akarjuk elérni a régi struktúrában).
Sőt elvileg az így készült VHD képből akár bootolható virtuális rendszert is készíthetünk, amely Windows 7 alatt a Windows Virtual PC segítségével használható, így ha minden összejön (nem mindig szokott), akár a teljes régi rendszert beépíthetjük vadonatúj Windows 7-esünkbe, virtuálisan.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Váltani fog Windows 7-re? Érdemes?

Kicsit rendhagyó cikk ez, hiszen ezúttal nem fogunk újat mutatni, sőt kifejezetten olvasóink véleményére vagyunk...

techline.hu Tech

Mennyire biztonságos a Windows 7?

Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként.

techline.hu Tech

Apró, de hasznos Windows 7 tippek

Addig is, amíg elkezdenek özönleni tudástárunkba a Windows 7 trükkök (persze már most is van jó  pár), lássunk pár...

Akár még bukni is lehet a Babaváró és a szuperállampapír házasságán

Akár még bukni is lehet a Babaváró és a szuperállampapír házasságán

Sűrű napjai vannak a magyar barlangi mentősöknek

Sűrű napjai vannak a magyar barlangi mentősöknek

Repülőgépek, ahogy még nem látta őket

Repülőgépek, ahogy még nem látta őket

Törökország nem mond le az orosz légvédelmi rakétarendszerről

Törökország nem mond le az orosz légvédelmi rakétarendszerről

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"

Greta Thunberg elfáradt, szünetet tart

Greta Thunberg elfáradt, szünetet tart