szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kihaltnak vélt "liliomszerű" óriásféreg két élő egyedére bukkantak az egyesült államokbeli Palouse-ban, Idaho és Washington állam határán.

A gigantikus gyűrűsférget 1897-ben fedezték fel. Utolsó ismert példányait az 1980-as években találták meg kutatók, akik aztán kihaltnak hitték az óriásgilisztákat. A "keresztségben" a fura lény a Driloleirus americanus nevet kapta, amely liliomszerű férget jelent: a giliszta ugyanis állítólag liliomillatot "árasztott". Az albínó óriásféreg felnőtt egyedeinek hossza elérte az 1 métert, és akár 5 méter mélységbe is képesek voltak beásni magukat a föld alá.

Az Idahói Egyetem kutatói most március 27-én bukkantak ismét a gyűrűsféreg felnőtt és "kiskorú" egyedére. A tudósok egy új elektromos berendezéssel, "gilisztasokkolóval" hajtották ki a felszínre a fiatal egyedet, amikor a készülék tesztelését végezték. A felnőtt egyed közvetlenül a földfelszín alatt "megmakacsolta" magát, végül ki kellett ásni. A helyszínen három "gubót" is találtak, kettőből már kikelt a giliszta, és a jelek szerint szintén a gigantikus Driloleirus americanus egyedeiről van szó.

A felnőtt egyedet Sam James, a Kansasi Egyetem gyűrűsféreg-szakértője boncolta fel és azonosította néhány héttel később mint a Driloleirus americanus példányát.

A két egyed azonban megcáfolta a Driloleirus americanus tulajdonságaikról vallott korábbi nézeteket: nem árasztottak liliomillatot, de nem is köpködtek, ráadásul testméreteik is feleakkorák, mint a legendás óriásféreg paraméterei: a felnőtt példány "mindössze" 25-30 centiméteres, a fiatal pedig 15-18 centiméteres.

Driloleirus americanus

Mindkét féreg teste átlátszó, vagyis megfigyelhetők belső szerveik. Fejük rózsaszínű, farkuk hagymaszerű képződményben végződik, amely meglehetősen különbözik a földigiliszta lelapított farkvégétől. A felnőtt egyed feje mögött sárgás csík húzódik.

A kisebbik egyedet életben hagyták, DNS-e segítségével azonosítják majd a továbbiakban esetleg előkerülő Driloleirus americanus óriásférgeket.

"A legfontosabb, hogy első ízben rendelkezünk egy ép, élő Driloleirus americanus egyeddel, amelytől DNS-t nyerhetünk, és amelynek tanulmányozhatjuk az életfunkcióit" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Jodi Johnson-Maynard, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok észak-nyugati részén található féregfajták többsége "bevándorló", az Óvilágból érkezett a behozott növényekkel és talajjal.

A Driloleirus americanus mindazonáltal a kevés őshonos gyűrűsféregfajtához tartozik.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Különleges helyeken találtak emberi géneket

Edward M. Marcotte olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek úgy ölik meg a tumorokat, hogy megakadályozzák a vérellátásukat. Gyakorlatilag a véredények növekedését gátló szereket akarnak kifejleszteni a Texasi Egyetem austini részlegének kutatói. A New York Times szerint Marcotte-ék különleges helyen találtak rá a megoldásra: emberi gének után nyomozva eljutottak az élesztőgombákig.

MTI Tech

Vízhiány a Földön: új technológiák a szennyezés ellen

A vízhiány jelentette veszély mérséklésére világszerte kiterjedt kutatások folynak, részint az édesvízkészletek túlfogyasztásának meggátlására, részint a szennyezettek megtisztítására és magának a szennyezésnek a csökkentésére. Az ivóvíz fogyása a Föld elnéptelenedéséhez vezethet. Hiába van a tengerekben rengeteg sós, a magas hegyek és a sarkvidékek jegében édesvíz, hiába újulnak meg a víz körforgása során a felszíni vizek a kontinenseken és törnek fel a mélyből gyógyhatásúak, az édesvízkészlet vészesen fogy. A folyamat okozója maga a víz nélkül életképtelenné váló emberiség.

MTI Plázs

Orvosok vizsgálják a hét évtizede koplaló jógit

Katonai orvosok próbálják megfejteni egy 83 éves indiai jógi titkát, aki azt állítja, hogy több mint hét évtizede nem vett magához táplálékot és folyadékot, és minden energiáját a meditációból nyeri.

MTI Tech

A nap képe: telihold az angyal mögött

A felvétel 2010. április 28-án készült. A képen egy dicsőségoszlop látható, mely 1834 óta hirdeti I. Sándor orosz cár Napóleon felett aratott 1812-es diadalának emlékét.

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést