Másodpercenként 330 megabittel hasít az új vezeték nélküli internet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Samsung mérnökei a UQ Communications szakembereivel együttműködve bemutatták a WiMAX 2 nevű hálózati technológiát, amely akár 330 megabites másodpercenkénti adatátvitelre képes.

Az Electronista.com értesülései szerint az IEEE 802.16m szabványt használó rendszer demonstrációjához a Samsung már létező WiMAX bázisállomását használták fel. A WiMAX lényege, hogy az otthoni wifi-eléréshez hasonló hálózati hozzáférést tud nyújtani vezetékek nélkül, akár egy egész városnyi területen.

A bemutató során egyszerre jelenítettek meg egy teljes HD-felbontású (1080p) filmet 16 képernyőn és egy 1080p 3D filmet egy erre alkalmas kijelzőn. A digitális jeleket a WiMAX 2 segítségével juttatták célba. A végleges technikai hátteret idén novemberre elkészíthetik, a dél-koreai gyártó pedig 2011 év végére ígéri a technológiát alkalmazó eszközök megjelenését.

3D-film vezeték nélkül a WiMAX 2 bemutatóján
©

A jelenlegi WiMAX technológiákkal 3-6 Mbps adatátviteli sebesség érhető el, azonban a 802.16m szabvány 100 Mbps-t meghaladó átlagsebességre képes. Az LTE szabványnak - amelyet a legtöbb mobilszolgáltató alkalmaz 4G-szolgáltatásaihoz – 100 Mbps körül van a maximális teljesítménye, leginkább azonban 12 Mbps átlagsebességre képes.

Hozzászólások