Rituális gyilkosság áldozata lehetett a vaskori férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rituális gyilkosság áldozata lehetett az a vaskori férfi, akinek koponyájára a Yorki Egyetem új kampuszának építésekor leltek a brit régészek.

A férfit először felakasztották, majd akkurátusan lefejezték, s koponyáját gyorsan egy kis gödörbe temették - olvasható a The York Press online kiadásában. A koponya vizsgálatakor Rachel Cubbit, a York Archaeological Trust régésze valamilyen sárgás anyagra figyelt fel a belsejében. A helyi kórházban elvégzett CT-vizsgálat kimutatta, hogy a férfi agyveleje őrződött meg.

A radiokarbonos vizsgálatok tanúsága szerint a férfi valamikor a Kr.e. 763 és a Kr.e. 415 közötti időszakban hunyt el. Életkorát 26 és 45 közöttire becsülik, azonban valószínűleg nem lehetett 36 évesnél idősebb.

A terület, ahol a koponya előkerült, a régészek szerint rituális jelentőséggel bírhatott, ugyanis az építkezést megelőző leletmentő feltárások során számos szokatlan tartalmú gödör került napvilágra. Így egyebek közt találtak egy lefejezett szarvastetemet, de előkerültek agancsok, ahogy feltártak cölöpgödröket is.