szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A klasszikus turista még nyakában lógó fényképezőgéppel, zsebéből kikandikáló prospektusokkal, kihajtogatható...

A klasszikus turista még nyakában lógó fényképezőgéppel, zsebéből kikandikáló prospektusokkal, kihajtogatható várostérképpel, és kéziszótárral bóklászik fantáziánkban, de a 21. században ez az idealizált alak szépen lassan feledésbe merül. Helyét átveszi a tökéletesen felkészült, internetről tájékozódott utazó, akinek okostelefonnal és HD-videokamerával rendelkezik, a Tripadvisor, a Twitter, a Facebook és az utazási fórumok lelkes látogatója, azonnal megosztja fényképeit a Google vagy a Flickr oldalán, telefonjába épített GPS-szel tájékozódik, online hangos-szótár segítségével kommunikál, és gyorsabban találja meg az összes nevezetességet egy adott városban, mint a helyi lakosok nagy része.

©

A modern technika több módon is segítheti az utazót. Először is rendelkezésünkre áll az Internet, amely végtelen szabadságot biztosít az információk befogadására. Már nem csak a reklámszagú prospektusok, vagy az utazási irodák által kissé feljavított ideák alapján dönthetünk, más utazók ezreivel vehetjük fel a kapcsolatot, kérhetünk tanácsot. Online foglalhatunk jegyet, szállást, múzeumi belépőket, asztalt éttermekben, még ki sem léptünk az ajtón, de máris közel 100 százalékosan biztosak lehetünk abban, hogy utazásunk, nyaralásunk minden részletéről előre gondoskodtunk, nincs aggódnivalónk (ma már utasbiztosítást is lehet interneten vagy okostelefonon keresztül kötni, tehát már ez sem igényel különösebb erőfeszítést a felhasználó részéről). De mik a lehetőségeink utazás közben? Hogyan segíti a technika az utazót „éles helyzetben”?

Manapság már egyáltalán nem rendkívüli, ha egy hosszabb utazás közben filmet nézünk laptopon, táblagépen, de akár egy négy colos kijelzővel rendelkező okostelefon is alkalmas arra (ha nem is nagyon hosszú ideig), hogy lekösse az ember figyelmét. Emellett számtalan játék, vicces alkalmazás, és persze információs program (például a HVG már iOS-re és Androidra is fejlesztett saját alkalmazást) segíti az embert, hogy utazása ne legyen unalmas, és folyamatosan képben maradon a világ dolgait illetően. Ám ezen felül telefonunk vagy táblagépünk akár hasznos segítség is lehet az úton, hiszen a legtöbb újgenerációs készülékben már  giroszkóp és GPS is elérhető, tehát alkalmasak földrajzi helyzetünk meghatározására, illetve navigációra is. Akár autósként, akár gyalogosként is hasznos segítséget kaphatunk, persze ehhez általában fizetős szoftverre van szükségünk (mint például az iGo vagy az NDrive), mert az ingyenes navigációs programok gyakran nem eléggé kidolgozottak.

Manapság egyre több olyan digitális szolgáltatás születik, amelyek kifejezetten idegenforgalmi célokat szolgálnak. Jó példa erre a magyar GPS City Guide Kft. Pocket Guide elnevezésű alkalmazásával, amely mobilon elérhető GPS alapú hangos városbemutató szoftvert kínál. Korábban bérelhető készülékek segítségével is igénybe vehették ezt a szolgáltatást a turisták, de ma már egy okostelefon is elég ahhoz, hogy a szoftver navigálja a városnézőket. Az alkalmazás egyszerűen használható, csupán követni kell a Pocket Guide térképen megjelenő útvonalat és az elhangzó hangutasításokat. Menet közben rögzíthetők az élmények feljegyzések, képek és videó filmek formájában, ezekből a Pocket Guide akár látványos, 3D-s, épületek között játszódó filmet is tud készíteni, amelyet aztán a Facebook közösségi oldalon meg is lehet osztani a barátokkal.

A GPS és az internet kapcsolódása meglehetősen sok újdonságot hozott még a felhasználóknak, akik így sokkal könnyebben juthatnak sokkal több információhoz. Elsőként érdemes megemlíteni a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) fogalmát, amely a valóság és a digitális technika újszerű keveredése. Ez a hétköznapokban egy okostelefon vagy egy táblagép használatával a következőképpen képzelhető el: a megfelelő szoftver (pl. Layar) a GPS segítségével meghatározza helyzetünket, a giroszkóp segítségével pedig azt látja, hogy merre állunk. A kijelzőn a gép kamerájának képét látjuk, de a program „rávetíti” a képre azokat az információkat, amelyeket adott helyzetünkben ismernünk érdemes. Tehát a szemünk által is látható valóság összeolvad a végtelen mennyiségű információval, amit a szoftver tartogat számunkra. Ezeket különböző szűrőkkel hozhatjuk elő: kereshetünk közeli ATM-eket, buszmegállókat, látványosságokat, Wikipedia információkat ezekről a látványosságokról, benzinkutakat, de már olyan Layar-szűrök is akadnak, amelyek egy adott étterem képére kivetítik a napi kedvezményeket és az eddig leadott asztalfoglalások számát. A lehetőséges tárháza végtelen, a rendszer pedig egyre üzembiztosabban működik, ahogy egyre erősebb hardverrel felszerelt gépek lépnek a piacra, így az utazónak gyakorlatilag már semmilyen más eszközre nincs szüksége ahhoz, hogy megfelelően tájékozódhasson egy idegen városban.

©

Szintén hasonló sikertörténet a hordozható gépek piacán az úgynevezett geolokációs alkalmazások, amelyeknek elsősorban nem információs, hanem közösségi előnyük van. Ezek lényege, hogy megoszthatjuk ismerőseinkkel adott helyzetünket, vagy mi is megnézhetjük, merre vannak éppen barátaink a világ különböző pontjain. Ráadásul ezek a kis helymeghatározások gyakran jó reklámként is üzemelnek, sok étterem, szálloda vagy más szolgáltató örömmel ad kedvezményt, ha a felhasználó önként megosztja mindenkivel, hogy mennyire szeret ide járni. Ez nem csak itthon érdekes folyamat, egy turistacsoport is használhatja a geolokációt arra, hogy megosszák egymással virtuálisan tapasztalataikat az adott város különböző pontjain, és ezzel akár pénzt is spórolhatnak. A leghíresebb geolokációs alkalmazások között a Facebook Places vagy a Foursquare említhető meg, ezeket használják a legtöbben, de bőven akad még kipróbálható szolgáltatás, ha nem érjük be a legnagyobbakkal.

Szintén érdekes fejlesztés a Google helykereső, amelynek működés jóval konkrétabb a geolokációs ajánlatoknál, ugyanis ha a felhasználó beír egy keresőszót, akkor az eddig ismert (web, kép, videó) találati formák mellett már egy Google térképen is megjelennek piros zászlókkal a kapcsolódó találatok (helyek címmel). Így a legfontosabb információk már földrajzilag is csoportosulhatnak, ez pedig egy telefonnal bóklászó turista számára igen hasznos segítség lehet. A fejlesztés ráadásul magyarul is elérhető. A nemrég startolt Google+ tagjai ezen felül azt is megtudhatják, hogy saját helyzetük közelében milyen ismerős vagy hely üzent éppen, ki hol található az adott pillanatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!