szerző:
hvg.hu

Élesen ellentétes vélemények láttak napvilágot arról, vajon jó döntés-e, hogy a Google felvásárolja a Motorola Mobilityt. Így támogatja az Androidot, esetleg pánikban született nagy tévedés, melyért a Google drágán megfizet?

A TheRegister egyik szerzője szerint a Google a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegének felvásárlásával „halálra ítéli az iPhone-t”, a PCMag egy újságírója szerint "zseniális húzás". Mindkét vélemény azt feltételezi, hogy részletes költség-haszon elemzés és alapos számítások után döntött a keresőóriás a Motorola Mobility megvásárlása mellet, és a cég nyilván többet ér 12,5 milliárd dollárnál, amennyit fizetnek érte.

A TheRegister egy másik cikke viszont arra mutat rá, hogy nem minden üzleti döntés születik racionális érvek, kiforrott koncepció alapján. Először is, a Google nem azt vette meg, amit gondol, hogy megvásárolt. Sőt, nem is érti, mit csinált vakon pánikolva. Kihátrálni már késő, túl költséges lenne: ha eláll a vásárlástól, 2,5 milliárd dollárt kellene fizetnie. Ha pedig ez bekövetkezne, a Google a semmire adna ki nagyságrendjében hasonló összeget, mint amennyibe – a Motorola előtti – legnagyobb akvizíciója, a DoubleClick felvásárlása került.

Mi erre a bizonyíték?

Két egymástól független riport is arra utal, hogy a Google azután kezdett tárgyalásokat a Motorola Mobility megvásárlásáról, hogy hallotta: a Microsoft érdeklődik a részleg iránt. Déjá vu érzése van? Jogosan, hiszen a DoubleClickért a Microsoft kétmilliárd dollárt tett volna le az asztalra. Erről több elemző úgy vélte, túl sok a vállalatért. A Google beszállt a licitháborúba, és végül 3,2 milliárd dollárért megvette az évtizedes, nyikorgós infrastruktúrát. Adott tehát két rivális vállalat. A Microsoft tudja, hogyan kell egy akvizíciós célpont árát feltornászni, a Google pedig jóval az árán felüli összeget fizet valamiért, amiről úgy gondolja, hogy szüksége van rá. Pedig talán házon belül jobbat fejlesztene - olcsóbban.

A Google hozzájuthatott volna 18 000 releváns mobil szabadalomhoz az InterDigital akvizíciójával, de nem tudtak megállapodni. Az után kezdtek tárgyalni, hogy a Google nem kaphatott részt a Nortel szabadalom-portfóliójából.  Az InterDigital kétmilliárd dollárért volt eladó – ez pontosan 10,5 milliárd dollárral kevesebb, mint amennyit a Google az Egyesült Államok legrégebbi mobiltelefongyártó cégéért fizet.

©

Ráadásul van még egy terület, amelyről Florian Mueller szabadalmi blogger ír részletesen. Azt a kérdést feszegeti, mennyire versenyképes a Motorola szellemi tulajdona. A szabadalmakat sokszor hasonlítják az atomfegyverekhez: az ellenség elrettentésére szolgálnak, a háború elkerülésére – amíg lehetséges más megoldás, nem vetik be. Ám amint arra Florian Mueller is rámutat: a szabadalmi arzenál mérete irreleváns lesz, ha elkezdődik a szabadalomháború.

Komoly szabadalmi viták nem több, mint néhány tucat szabadalomról folynak. A szabadalmak száma tehát nem tényező, ha már folyik a szabadalmi per. Szép, ha van mivel visszavágni, de a releváns szabadalom megléte a lényeg – hogy melyik cég mennyire mélyen nyúl a zsebébe.

Mueller is arra mutat rá, hogy a Motorola birtokában levő szellemi termék nem segít a Google-nak az Apple és az Oracle elleni peres ügyeiben. A Motorola szabadalmi portfóliója ugyanis sokkal kevésbé ijesztő, mint a mobil iparág hiszi.

Gyanús, hogy az Apple nem rettent el

Az Apple nem rémült meg a Motorola Mobility súlyosan túlértékelt portfoliójától – írja Mueller. Honnan tudja? A Motorolától –  ez a deklaratív ítélet meghozatala előtt derült ki tavaly októberben.

A Motorola Mobility portfóliójának nem sikerült elrettentenie, sőt, érdemi előrelépést sem okozott a peres ügyben – írja Mueller.

A Motorola Mobility vesztes pozícióban van – pontosan azzal a két céggel szemben, amelytől megvédeni lett volna hivatott a Google-t a keresőóriás elvárásai szerint.

©
Az Apple a Samsunggal is perben áll: a két cég négy kontinensen, 9 ország 12 bíróságán pereli egymást 19 ügyben. Néhány országban – így Németországban és Hollandiában is –, ha egynél több szabadalomról vitáznak a felek, akkor külön-külön pert indítanak szabadalmanként. Ha ez esetben is ez történik, a szám még tovább emelkedhet.

Rossz szabadalmak?

A Motorola szabadalmi erőssége a videótömörítés, kicsomagolás és biztonságtechnológia – ez sem kifejezetten elrettentő, mint erre a GigaOM cikke rámutat. Ráadásul több elemző is felhívta már a figyelmet arra, hogy a Motorola szabadalmait már széles körben licencelték, ami csökkenti a portfólió értékét. Az Android számára szabadalmak vásárlása a Motorola Mobility nélkül lett volna racionális döntés. A szabadalmi perek során ritkán fizetnek a cégek dollármilliárdokat egymásnak.

Az Oracle elleni vereség költségesnek bizonyulhat, de még mindig olcsóbb, mint a Motorola Mobility akvizíciója és annak rejtett költségei – például az Android-partnerek elveszítéséből adódó kár. A Google több ponton is kockáztat. Ha ez racionális üzleti döntés bárki szemében, annak sok szerencsét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Niklasson Katalin Tech

Mit akar a Google a Motorolától?

Azzal, hogy Google megvásárolja a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegét, nemcsak húszezer alkalmazottat vesz át, de a 12,5 milliárd dollárjáért 24 ezer szabadalom birtokosa is lesz. Emellett az USA androidos piacának mintegy harmada a kezébe kerül. Iparági elemzők szerint lehet, hogy csak elvesztegette a hatalmas összeget.

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Légi csaták: „Nem az a csoda, ha nem indul el egy járat, hanem az, ha elindul”

Légi csaták: „Nem az a csoda, ha nem indul el egy járat, hanem az, ha elindul”

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Holtan találták Olaszországban a kilenc napja eltűnt francia túrázót

Holtan találták Olaszországban a kilenc napja eltűnt francia túrázót