Hackerek veszélyeztették több ezer amerikai háztartás vízellátását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hackerek tették tönkre az egyik amerikai vízszolgáltató szivattyúját Illinois-ban, amely több ezer háztartás ellátásáért volt felelős - jelentette a BBC. A berendezést úgy tették működésképtelenné, hogy gyors egymásutánban le- és felkapcsolták. A támadást állítólag egy második is követte,

Az FBI és az USA belbiztonsági minisztériuma is vizsgálja azt a november 8-án történt incidenst, amelyet állítólag hackerek okoztak az amerikai vízszolgáltatónál - közölte a BBC.

Az esetről első ízben egy szakmai blog számolt be, amely az Illinois állambeli terrorelhárító hatóság jelentését idézve azt írta, hogy hackerek jutottak be a vízszolgáltató rendszerébe lopott felhasználónevekkel és jelszavakkal.

A hozzáféréshez szükséges titkos adatokat egy olyan cégtől lophatták el, amely kontroll szoftvereket készített ipari rendszerekhez.

A támadáshoz használt netes cím lenyomozása Oroszországba vezetett - tette hozzá a BBC. A jelentésből az is kiderült, hogy hozzáférést illetően már hónapokkal a támadás előtt is tapasztaltak problémákat.

Ráadásul lehetséges, hogy egy másik vízszolgáltató is hasonló támadás áldozatául eshet a texasi Houston déli részén - tette hozzá a beszámoló. Ezt a lehetőséget az érintett cég egyelőre nem erősítette meg.

A mostani támadás beleillik abba azoknak az incidenseknek a sorába, amelyek a SCADA elnevezésű speciális rendszerek ellen irányultak az elmúlt időszakban. Ezeket a rendszereket a vízszűrésnél, vegyipari, energetikai és közlekedésirányítási tevékenységeknél használják.