Nosztalgiázzunk: online írhatunk és futtathatunk BASIC kódokat

Nosztalgiázzunk: online írhatunk és futtathatunk BASIC kódokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Nákovics László
Tetszett a cikk?

Mindig reménykedünk benne, hogy nem csak minket tölt el nosztalgikus érzéssel, ha meglátunk egy BASIC forráskódot. Aki hasonlóan érez, annak a következő weboldalt feltétlenül látnia kell!

Alapvetően mindegy, hogy valaki még a Commodore-os idők, vagy akár az Appe II miatt emlékszik-e vissza szívesen a BASIC nyelvre, valószínűleg mindkét esetben örömmel tölti majd el, hogy egy kicsit nosztalgiázhat, ráadásul telepítgetés, vagy éppen a régi gépek nélkül, egyszerűen egy weboldalon. A BASIC-nek rengeteg változata volt (és van), ezek közül itt konkrétan az Apple II BASIC-jével dolgozhatunk.

Az Applesoft BASIC in Javascript oldal használata nagyon egyszerű: a két részre osztott felület jobb oldalán beírjuk a BASIC kódot (van hibafigyelés is), majd a Run gombra kattintva rögtön futtathatjuk is, az eredményt pedig a bal oldali virtuális monitoron láthatjuk.

Aki esetleg már nem nagyon emlékszik a BASIC alapjaira, annak jól jöhet a rengeteg minta kód, amelyeket egyetlen kattintással betölthetünk (akadnak közöttük egészen összetett programok is, érdemes nézelődni).