szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudta, hogy melyik állat a legmérgezőbb? Hogy kinek van a legsűrűbb bundája? Hogy miért nem veszíti el az eszméletét a harkály a kopácsolás közben?

1. A legmérgezőbb állat a Földön a kockamedúza

A trópusi vizekben élő kockamedúza mérge hatására a poziív töltésű káliumok elhagyják a vörös vértesteket, ettől pedig az emberek szíve is leállhat. A medúza csápjain több ezer csalánsejt található, amelyek mikroszkopikus méregkapszulák, apró szigonnyal felszerelve – ezekkel fecskendezi a mérget áldozatába. A kockamedúza csápjai 1-3 méter hosszúak, és egy állatnak akár 60 csápja is lehet. Az óceánok legmérgezőbb állatai közé tartoznak a gömbhalak is.

2. A tengeri vidrának van a legsűrűbb bundája a világon

A tengeri vidra bundájában egy négyzetcentiméteren is több szőrszál nő, mint egy átlagos ember fején összesen, bundája akár 800 millió szőrszálból is állhat. A vidrák azért növesztenek ilyen sűrű bundát, mert a Csendes-óceán északi partvidékének hideg tengereiben a budájukat használja hőszigetelésként, a szőrük alatt ugyanis nincsen olyan faggyúréteg, mint más hideg vidékeken élő emlősöknek. A vidrák a mancsaikat is azért tartják ki a vízből háton úszva, hogy ne hűljenek le túlságosan.

©

3. A harkály a nyelvével védi az agyát

A harkályok mintegy 13 km/h sebességgel ütik a csőrükkel a fák kérgét, hogy így szerezzenek élelmet. Miután sikerült lyukat ütni a kérgen, hosszú és vékony nyelvüket dugják be a repedéseken, hogy megkeressék a kéreg alatt megbújó rovarokat. Amikor viszont nem használják a nyelvüket, az körbetekeredik a koponyájukon belül kipárnázva az agyukat, hogy ne sérüljön a kopácsolás közben. A belső szemhéjukat a becsapódások előtt becsukják, hogy így védjék a szemüket, csőrük hegyén pedig olyan speciális sejtek találhatóak, amelyek meggyógyítják a csőr sérüléseit.

Ha ezek mellett kíváncsi arra is, hogy miért tud olyan gyorsan futni a strucc, hogyan kapja el áldozatát a krokodil, melyik a leghangosabb szárazföldi állat, vagy hogy melyik állatnak van a legerősebb harapása, a válaszokat megtalálhatja az Állatok Világa című most induló, negyedévente megjelenő, szórakoztató természettudományi magazinban, amelyben több, mint ötven lenyűgöző állatfajjal ismerkedhet meg közelebbről a legkülönösebb tollazatú madártól a legizmosabb kígyóig.

Részlet a magazinból
©

A lapban az elképesztő állati rekordteljesítmények mellett hosszabban olvashat az orangutánokról is, akikről többek között kiderül, hogy Indonéziában erdei embernek hívják őket, saját készítésű eszközöket használnak, és tudatosan kommunikálnak is egymással.

A magazin egyszerre szeretne lenyűgözni a látványvilággal és az oldalain található, olvasható tudással. Felfedez és megismertet mindent ami él és mozog, a gorillától a kolibriig, a poliptól a denevérig. A magazin első számát június 19-től keresse az újságárusoknál, vagy itt megrendelheti online.

Részlet a magazinból
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!