Hihetetlen számítástechnikai ritkaság kerül árverésre

Hihetetlen számítástechnikai ritkaság kerül árverésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy decemberi amerikai árverésen lehet majd licitálni egy, még működőképes Apple-1 komputerre.

Személyesen Steve Jobs adta el azt az Apple-1 személyi számítógépet, amelyik a Christie's aukicós ház szervezésében kerül árverésre, december 11-én. Az aukciós ház 400 ezer és 600 ezer dollár közöttire becsüli a számítógép-ritkaság értékét.

A komputerhez két (törölt) csekk is tartozik, az egyikből, ami 600 dollárról szól, kiderül, hogy a készüléket Charles Rickett vásárolta személyesen Steve Jobstól, az Apple-alapító szüleinek garázsában, Los Altosban. A másik csekken 193 dollár szerepel, és a szövege: Software NA, amelyet Steve Jobs programozott 1976 augusztusában.

©

A Rickett Apple-1 számítógépeként is emlegetett különlegessége kalandos utat járt be, 1977-ben egy Bruce Waldach nevű vállalkozóhoz került, aki azután csődbe ment, elhagyta az országot, és a rendőrség lefoglalta a tulajdonát. Később, 2004-ben egy rendőrségi árverésen lett a gép egy virginiai gyűjtőé, Robert Lutheré, aki később a Kickstarteren próbált pénzt szerezni a számítógép történetét bemutató könyvhöz. Ő bocsátotta most árverésre a Rickett Apple-1-ét.

A gép egyébként teljesen üzemképes, az eredeti Microsoft Basic program fut rajta, és az ugyancsak eredeti Apple-1 Star Trek játékkal tesztelték.

A szakértők szerint akár egymillió dollár fölé is felkúszhat az ára, s ebben azért annyira biztosak, mert a Henry Ford alapítvány épp a múlt hónapban jutott hozzá árverésen egy Apple-1 számítógéphez, és az árcédulára 905 ezer dollár került végül, ami a kikiáltási ár több mint kétszerese volt.