Lángokba borult felszállás közben egy Boeing repülőgép – videó

Lángokba borult felszállás közben egy Boeing repülőgép – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kigyulladt felszállás közben az American Airlines egyik Boeing 767-ese a chicago-i O’Hare repülőtéren.

Az AA383-as járatát teljesítő Boeing 767-300ER típusú gép amerikai idő szerint pénteken este indult volna Chicagóból Miamiba. A gép rendben meg is kezdte a felszálláshoz szükséges procedúrát, olyannyira, hogy a Flightradar24 adatai szerint egészen 115 csomós (kb. 213 km/h-s) sebességig gyorsult a futópályán, amikor tűz ütött ki a jobb oldali hajtóműnél.

©

A fotós/videós helyszíni beszámolók alapján is látható, hogy nem egy kis tűzről van szó: a repülő néhány pillanat alatt hatalmas lángokba borult, ömlött a füst belőle. A 9 fős személyzet a 161 utast a repülő elülső kijáratain, a vészcsúszdákon evakuálta, ez látható az egyik amatőr videón.

A CNN jelentése szerint húsz embert kellett kórházba szállítani, mindegyikőjüket kisebb sérülésekkel, melyeket a vészkiürítés során szereztek. Az ABC news információi szerint a repülőtéri tűzoltók 90 másodperc alatt értek ki a géphez, éppen amikor egy utas elkezdte felvenni az eseményeket. A tüzet ezután gyorsan eloltották.

Hogy mekkora tűz keletkezett, azt jól szemlélteti a távolabbról készült felvételen látható füst is.

Az eddig ismert információk szerint a 2003-ban gyártott, azaz mindössze 13 éves Boeing 767-est többféle hajtóművel is szállítják. A konkrét repülőről a Flight Global azt írja: két GE Aviation CF6-80C2B6 hajtómű van benne, ezek közül gyulladt ki a kettes számú. A nagyon ritka és nagyon súlyos műszaki hiba okát már vizsgálják.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.