szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első látásra pénztárcabarát megoldásnak tűnik hamis/kalóz/feltört Windowst tenni a számítógépekre, pár tízezer forintot "megspórolhat" vele az ember. De ami elsőre olcsó, az másodikra már lehet, hogy nagyon drága lesz – és erre éppen az elmúlt időszak szolgált egy elég jó bizonyítékkal.

Minden joggal mondhatjuk, hogy a másfél hete elszabadított WannaCry zsarolóvírus a világ eddigi legnagyobb kibertámadása volt. A vírusírók a Windows egyik sebezhetőségét használták ki, a számítógépbe bejutó kártevő aztán titkosította, majd a váltságdíj megfizetése hiányában törölte szinte az összes fontos fájlt. Sőt, többeknél még a több tízezer forintos váltságdíj megfizetése után is törlődtek a fontos állományok.

A finn F-Secure szerint a legnagyobb mértékben az orosz és a kínai felhasználókat érintette a támadás. Mint mondják, nem véletlenül, a két országban ugyanis rengeteg olyan számítógépet használnak, amin az eredeti Windows feltört (kalóz) változata fut – amit, valljuk be, sokan itthon sem vetnek meg. Emiatt aztán hiába adott ki a Microsoft már jóval korábban egy olyan frissítést, ami a vírus által kihasznált biztonsági lyukat tömte be, és hiába adtak ki vészfrissítést még az XP-re is, a kalózmásolatok között rengeteg az olyan, amelynél a szoftverfrissítések nem töltődnek le a gépre és nem is lehet telepíteni azokat. Így aztán az ilyen gépek még nagyobb veszélyben vannak egy ilyen vírustámadáskor.

©

A vírustámadás Indiát is nagy mértékben érintette. A The Software Alliance tavalyi felmérése szerint ugyanis míg Kínában a gépek 70, az oroszoknál pedig 64 százalékán fut kalózprogram, addig Indiában ez az arány 58 százalék.

Az Engadget beszámolója szerint Kínában még az egyetemek egy része is feltört Windowst használ, így nem csoda, hogy 40 ezer intézmény – köztük rendőrörsök és az állami olajvállalat, a PetroChina munkaállomásai is megfertőződtek.

Mit tegyen, hogy ne menjen rá a gépére a WannaCry vírus, és más hasonló sem? És mit tehet, ha már ott van? Itt találja a fontos tudnivalókat.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma