szerző:
hvg.hu

A kutatóknak lehetőségük volt megfigyelni a 2017 VR12-t, ami legközelebb csak 177 év múlva tér vissza a Föld közelébe.

A tavalyi év vége meglehetősen izgalmasan alakult a csillagászok számára, szinte egymás után "érkeztek" az aszteroidák. Ezek többsége persze biztonságos távolságban kerülte el a Földet – ami mondjuk az 5 km-es aszteroida esetében kifejezetten megnyugtató –, de volt olyan is, ami ennél jóval közelebb volt hozzánk. A napokban pedig ismét egy olyan égitest húzott el mellettünk, ami "potenciálisan veszélyes" a bolygónkra.

A 2017 VR12 nevű aszteroida nem épp egy apró kavics: körülbelül 457 méter széles, így egy esetleges becsapódással igen nagy pusztítást tudna okozni – számolt be róla a BGR. Szerencsére azért a Földtől számított 1,4 millió km-es távolsága azért megnyugtató, a NASA szakembereinek azonban jó alkalmat adott arra, hogy megfigyeljék. Az aszteroida Föld-közeli repülését a Virtual Telescope Project szakemberei követték nyomon, az eseményről pedig élő közvetítést is készítettek a YouTube-on.

Ha a 2017 VR12 eltalálná a Földet, valószínűleg komoly pusztítást okozna, de közel sem lenne annyira "halálos", mint amennyire azt a laikusok gondolják. A dinoszauruszokat kipusztító égitest ugyanis mintegy 14 km széles volt, vagyis nagyjából 30-szor akkora, mint a most megfigyelt égitest.

©

A NASA szakemberei szerint egyébként a 2017 VR12-től most egy jó ideig megint nem kell tartanunk, az ugyanis csak 177 év múlva éri el újra a Földet. Igaz, ha bejön Stephen Hawking jóslata, azt már senki sem fogja látni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!