Perrel fenyegetőzött a Facebook, hogy ne hozza le a sajtó az adatszivárgási botrányt

Perrel fenyegetőzött a Facebook, hogy ne hozza le a sajtó az adatszivárgási botrányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a nem túl bátor és még kevésbé őszintének tűnő Facebookon múlik, sosem kerül napvilágra az 50 millió Facebook-felhasználó adatszivárgásának ügye. Szerencsére nem rajtuk múlt.

Lassan egy hete annak, hogy kirobbant a Facebook történetének eddigi legnagyobb botránya, melyben kiderült: a Cambridge Analytica nevű elemzőcég 50 millió Facebook-felhasználó adataihoz juthatott úgy, hogy elvileg csak kihasználtak a Facebook által nyitva hagyott kiskaput. Az így megszerzett személyes adatokat pedig "politikai fegyverként" használták az amerikai választási kampányban.

Úgy tűnik azonban, hiába telt el egy hét és derült már fény sok mindenre, a botrány kapcsán újabb csontvázak esnek ki a szekrényből.

A Mashable szúrta ki, hogy a sztorit lehozó (és az ügyet a Channel 4 mellett kirobbantó) The Guardian újságírója, Carole Cadwalladr egy igen érdekes szöveggel osztotta meg március 17-én az illegális adatgyűjtésről szóló cikket.

Cadwalladr a Twitteren azt írta, a Facebook egy nappal a cikk megjelenése előtt perrel fenyegette meg a lapot, nyilván valóan azért, hogy ne hozzák le a sztorit. Campbell Brown, a Facebook sajtókapcsolatokért felelős igazgatója a CNet szerint később úgy fogalmazott: "nem ez volt a legbölcsebb lépésünk".

Mindez azért is érdekes, mert az ügyben egyébként (kínosan) sokáig hallgató Mark Zuckerberg a hét közepén úgy nyilatkozott: szigorítást vezetnek be a Facebooknál és törvényszéki végrehajtókat küldenek a közösségi oldalon használható alkalmazások fejlesztőihez, hogy megakadályozzák a hasonló adatlopásokat. Ha viszont a Facebook korábbi perrel fenyegetőzése bejön, akkor nemcsak az 50 milliós adatszivárgásra nem kerül sor, de valószínűleg a szigorítást sem erőltetnék.

De volna itt még valami.

A szerdán nyilatkozatban a nyilvánosság elé álló Zuckerberg csütörtökön a CNN-nek, a New York Timesnak, a Recode-nak és a Wirednek is interjút adott – az ügyet kirobbantó The Guardiannek és a Channel 4-nak azonban nem.

Erre válaszul a Channel 4 újságírója, Jon Snow nyílt levélben kérte meg a Facebook vezért, adjon nekik interjút.

A Twitter-bejegyzésében közzé tett nyílt levélben Snow azt írja, az ügy kirobbanása előtt néhány nappal megkeresték a Facebookot, a közösségi oldal azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, és nem is vállalta a történtekért a felelősséget. A levélből az is kiderül, a Channel 4 megadja a lehetőséget, hogy Zuckerberg válaszoljon a közösségi oldal "hanyag adatkezelésével" kapcsolatos vádakra. A kérdés már csak az, mint kezd majd ezzel a lehetőséggel a Facebook-vezér.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.