WannaCry vírus támadta meg a Boeing repülőgépgyártót

WannaCry vírus támadta meg a Boeing repülőgépgyártót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A napokban ismét lecsapott a WannaCry, a zsarolóvírus a Boeing egyik részlegét vette célba.

Amikor alig egy évvel ezelőtt végigsöpört a világon a WannaCry nevű zsarolóvírus, rögtön felmerült a kérdés: mi történne, ha egy ilyen támadás egy repülőgépet, vagy valamilyen repüléshez tartozó rendszert is elérne? A rosszindulatú kód ugyanis zárolta a megfertőzött számítógépet, és csak akkor volt hajlandó feloldani azt, ha a felhasználó egy bizonyos összegű váltásgdíjat fizetett érte. Bár szerencsére ilyesmire nem került sor, a napokban ismét felbukkant a WannaCry, és ezúttal épp egy ilyen rendszerbe "kóstolt bele".

A Seattle Times beszámolója szerint a zsarolóvírus a Boeing egy dél-kaliforniai létesítményének rendszerét támadta meg. A Boeing közleménye szerint sikerült kezelniük a helyzetet, a támadás csak néhány gépet ért el és csak minimális károkat okozott.

©

Mike VanderWel, a cég gyártási vezetője ugyanakkor korábban nem volt ennyire nyugodt. A szakember azt írta, a vírus a repülőgépek teszteléséhez használt eszközöket is elérheti, és a gép szoftvereibe is beeheti magát.

Mitchell Edwards kiberbiztonsági kutató szerint ugyanakkor ha módosították is a WannaCry vírust, nem valószínű, hogy olyan rendszereket is képes megfertőzni, amiken nem Windows fut – ilyen például a repülőgépek fedélzetén futó program. Bár a Microsoft tavaly kiadott egy javítócsomagot, amely elvileg bezárja a vírus előtt a kiskaput, a szakember szerint az vagy megkerülhető, vagy a Boeing nem telepítette a gépeire a frissítést.

A tavalyi támadással egyébként Észak-Koreát gyanúsították.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.