Ezekbe kell beleegyeznie, ha ezután is használni szeretné a Facebookot

Ezekbe kell beleegyeznie, ha ezután is használni szeretné a Facebookot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook megkezdte rendszere hozzáigazítását az egy hónap múlva hatályba lépő uniós adatvédelmi szabályokhoz. A vonatkozó rendelet értelmében a közösségi oldal üzemeltetői most minden egyes felhasználótól külön-külön kérnek kifejezett hozzájárulást mindenféle adatok kezeléséhez. Vigyázzon, mire nyom, válaszai ugyanis jelentősen befolyásolják saját Facebook-fiókja funkciónak további működését.

A május 25-én életbe lépő, GDPR-ként ismert uniós adatkezelési szabályozás az eddigieknél jóval szigorúbb keretek közé szorítja a vállalatok személyes adatkezelési lehetőségeit. Ehhez igazodnak a közösségi oldalak is. A Facebook az elmúlt napokban kezdte el bekérni a vonatkozó személyes adatokat, az alábbi ablak ugrik fel a rendszer számítógépes és mobilos felületén is mindenkinek mindaddig, amíg nem reagál valamilyen formában az üzenetben feltett (engedély)kérésekre.

©

Nézzük, miket ajánl és miket kér a Facebook.

Különleges adatok védelme

Mivel a Facebook-profilodban megadtad a vallási vagy politikai nézeteidet, illetve hogy férfiak vagy nők érdekelnek, mindenképpen tudnod kell, hogy ezek olyan adatok, amelyek az EU jogszabályai értelmében különleges védelmet élveznek. Ha úgy döntesz, hogy ezeket megtartod a profilodban, az általad kiválasztott emberekkel osztjuk meg őket, illetve felhasználjuk a funkciók és termékek személyre szabására. Az „Elfogadás és folytatás” gombbal erősítheted meg, hogy ilyen módon felhasználhatjuk ezeket az adatokat, ha megosztod őket, illetve „Az adatokra vonatkozó beállítások” gombbal törölheted az ilyen adatokat, vagy eldöntheted a beállításaikat.

Milyen adatok gyűjtése történik?

Az EU-jogszabály különleges szabályokat és védelmet határoz meg a „személyes adatok különleges kategóriáira” vonatkozóan. Az ilyen adatok körébe tartoznak a vallási nézeteid, a politikai nézeteid, valamint hogy a férfiak vagy nők érdekelnek. Lehetővé tesszük a számodra, hogy ilyen információkat megadj a profilodban, hogy az általad kívánt emberek láthassák. Ilyen információkat abban az esetben kapunk meg, dolgozunk fel és tárolunk, ha te úgy döntesz, hogy megadod őket.

Hogyan használjuk?

Az ilyen adatokat kizárólag az engedélyeddel használjuk. A profilodban azok az emberek számára tesszük láthatóvá, akiknek te szeretnéd, illetve a funkciók és termékek személyre szabására használjuk fel őket

Jelezd nekünk, hogy elfogadod-e a profilodban megadott, különleges védelmet élvező adatok ilyen módon történő használatát, illetve az adatokra vonatkozó beállításaid segítségével törölheted vagy ellenőrizheted őket, és döntéseket hozhatsz azzal kapcsolatban, hogyan használjuk az ilyen adatokat.

Hirdetések testre szabása

Jobb hirdetéseket jelenítünk meg neked a hirdetőktől, alkalmazásfejlesztőktől és kiadóktól származó adatok felhasználásával.

Fontos nekünk a személyes adataid védelme. Az adataidat nem adjuk el, hirdetési rendszerünket pedig úgy alakítottuk ki, hogy az érdeklődésednek megfelelő és hasznos hirdetéseket tudjunk megjeleníteni neked anélkül, hogy a hirdetőkkel közölnénk, te ki vagy. A Facebook vállalat termékein kívüli tevékenységeiddel kapcsolatban hirdetők és más partnerek által biztosított adatokat használunk annak érdekében, hogy jobb hirdetéseket tudjunk megjeleníteni neked. Ebbe a partnerek webhelyeinek és alkalmazásainak általad történő használata, illetve bizonyos náluk végrehajtott tranzakcióid (például vásárlások) is beletartoznak. Te döntöd el, hogy felhasználjuk-e az ilyen adatokat arra, hogy hirdetéseket jelenítsünk meg neked. Ha szeretnéd megerősíteni, hogy az ilyen adatokat felhasználhatjuk annak eldöntésére, hogy milyen hirdetéseket jelenítünk meg neked, válaszd az „Elfogadás és folytatás” lehetőséget. Ha nem szeretnéd, hogy ilyen adatok használatával döntsük el, milyen hirdetéseket jelenítünk meg neked, válaszd „Az adatokra vonatkozó beállítások” lehetőséget.

Milyen adatok gyűjtése történik?

Hirdetőktől, alkalmazásfejlesztőktől és kiadóktól kapunk adatokat rólad és a Facebook vállalat termékein kívül velük létrejövő interakcióidról. Íme néhány példa arról, hogy milyen adatokat osztanak meg velünk esetleg a partnerek:

  • A Facebook üzleti eszközeit – például a képpontunkat vagy a Tetszik gombot – használó webhelyeken folytatott tevékenységeid, beleértve az olyan helyzeteket is, amikor online vásárolsz valamit, vagy amikor letöltesz egy alkalmazást.
  • Az offline interakcióid partnereknél, például bukósisak vásárlása egy kerékpárboltban.

Hogyan használjuk?

Ezek az adatok segítséget jelentenek annak eldöntésében, hogy milyen hirdetéseket jelenítünk meg neked a Facebook vállalat összes termékében (köztük a Facebookon és az Instagramon), valamint a hirdetési szolgáltatásainkat használó webhelyeken, alkalmazásokban és készülékeken. Például ha arról értesülünk, hogy nemrég lámpát vásároltál, akkor esetleg olyan hirdetéseket jelenítünk meg neked, amelyekben szőnyegek vagy párnák szerepelnek.

A hirdetők azért keresik meg a Facebookot, mert bizonyos jellemzőkkel rendelkező emberekből – például 18 és 34 éves életkor közötti, a számítógépes játékok iránt érdeklődő nőkből – álló csoportokat szeretnének elérni. Ebben úgy tudunk segítséget nyújtani a hirdetőknek, hogy közben nem közöljük velük, ki vagy te.

Jelezd nekünk, ha elfogadod, hogy hirdetőktől, alkalmazásfejlesztőktől és kiadóktól származó, az online és offline tevékenységeiden alapuló adatok felhasználásával döntsük el, hogy milyen hirdetéseket jelenítsünk meg neked a Facebook vállalat termékeiben (köztük a Facebookon és az Instagramon), valamint a hirdetési szolgáltatásainkat használó webhelyeken, alkalmazásokban és készülékeken.

Ha nem szeretnéd, hogy partnerektől származó adatok felhasználásával döntsük el, hogy milyen hirdetéseket jelenítünk meg neked, a Facebookon meg tudod adni az adatokkal kapcsolatos beállításaidat. Fontos tudni, hogy partnerektől származó adatokat így is felhasználunk többek között termékeink biztosítására, személyre szabására és továbbfejlesztésére, a rendszerek biztonságának és sértetlenségének elősegítésére, illetve mérési, elemzési és egyéb üzleti szolgáltatások nyújtására, az Adatkezelési szabályzatban leírt módon.

©

Visszatér az arcfelismerés az EU-ba

Kapcsold be az arcfelismerést, ha szeretnéd, hogy használjuk ezt a technológiát. Ha ezt bekapcsolod, az arcfelismerési technológiával állapítjuk meg, amikor szerepelsz fényképeken, videókban és a kamerában, így például segíthetünk a fényképedet felhasználó idegenekkel szemben védekezni, megkeressük és megjelenítjük neked a fényképeket, amelyeken szerepelsz, de nem vagy megjelölve; közöljük a gyengénlátókkal, ki szerepel egy fényképen vagy videóban, és a megjelöléshez neveket kínálhatunk fel. Az „Elfogadás és folytatás” gombbal erősíted meg az arcfelismerés bekapcsolását, „Az adatokra vonatkozó beállítások” gombbal kikapcsolva tarthatod.

Milyen adatok gyűjtése történik?

Az arcfelismerés olyan technológia, amely elemzi a fényképeket és videókat, amelyeken szerepelsz, és egy egyedi számot („sablon”) kalkulál ki a bennük történő megjelenésed alapján. Ha be van kapcsolva nálad az arcfelismerés beállítása, ezt a sablont gyűjtjük és dolgozzuk fel, majd a más fényképeken és videókon végzett elemzéssel összevetve tudjuk felismerni, ha esetleg szerepelsz ezeken a fényképeken vagy videókban.

Hogyan használjuk?

Az ilyen adatokat abból a célból dolgozzuk fel, hogy:

  • segítsünk megvédeni téged az olyan idegenekkel szemben, akik a fényképed használatával próbálnak visszaélni a személyazonosságoddal, illetve hogy más módon segítsük elő felhasználóink, platformunk és a közérdek károkozással vagy visszaélésekkel szembeni védelmét;
  • megkeressük és megjelenítsük neked azokat a fényképeket, amelyeken szerepelsz, de nem vagy rajtuk megjelölve;
  • olyan embereket javasoljunk, akiket esetleg szeretnél megjelölni;
  • szolgáltatásainkat jobbá tegyük és továbbfejlesszük neked és mások számára, például a gyengénlátók számára meg tudjuk mondani, hogy ki szerepel egy fényképen vagy videóban;
  • személyre szabott tartalmakat jelenítsünk meg neked és másoknak, például olyan kameraszűrőket ajánljunk, amelyek esetleg az ismerőseidnek is tetszenek.

Az arcfelismerési beállításod jelenleg ki van kapcsolva. Az „Elfogadás és folytatás” lehetőség választásával erősítheted meg, ha elfogadod, hogy a Facebook használja az arcfelismerési adataidat, és szeretnéd bekapcsolni, illetve „Az adatokra vonatkozó beállítások” ponttal kikapcsolva tarthatod.

Változtak a Facebook felhasználási feltételei

Mindezeken túl a rendszer további használatához önnek is el kell fogadnia a Facebook új szabályzatát, melyről itt írtunk.

Ha mindenek előtt le szeretné menteni számítógépére az összes dolgot, amit önről tárol a Facebook, ahhoz itt talál közérthető segítséget.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook változásairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.