szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A március 15-i nemzeti ünnep elé időzítette az egyik álhíroldal annak a levélnek a közzétételét, amely állítólag Orbán Viktor bejelentését idézi. Amennyire nagyképű a szöveg, annyira hamis is.

"Mi nagyképűnek és hamisnak érezzük Orbán Viktor szavait, amennyiben Ön is, kérjük jelezze egy megosztással!" – a cikk végén olvasható mondatból nem nehéz kitalálni, hogy mi a céljuk a szerzőknek azzal a szöveggel, melyet a miniszterelnök levelének mondanak. A "közlemény" a megosztások által nagy forgalmat generál a kamuhíres oldalakra, melyeken így többször töltődnek be a reklámok, és az üzemeltetők több pénzhez jutnak.

A megosztást úgy szeretnék elérni, hogy a fenti felhívás előtti szövegben felkorbácsolják az olvasó érzelmeit. Olyan mondatokat adnak Orbán Viktor szájába, amelyre alighanem sokan furcsán néznének még a mérsékeltebb Fidesz-szavazók is, ha tényleg a miniszterelnök mondaná/írná:

"Emelt fővel és büszkén fogok kiállni az emberek elé, mert támogatásuknak köszönhetően megerősödött bennem az érzés, hogy senki nem alkalmasabb nálam a miniszterelnöki poszt betöltésére."

A "nagyképű Orbán Viktor" kategóriába sorolható átverés nem új a magyar interneten. Tavaly decemberben például a miniszterelnöki iroda budai várba költöztetése kapcsán jelent meg hasonló. Akkor azt adták Orbán szájába, hogy a szavazók és a teremtő szerint is ő a legalkalmasabb, ezért érdemli meg az új helyszínt.

A miniszterelnöki évértékelő kapcsán pedig az terjedt a kamuoldalakon, hogy jövőre 72-75 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Ha van olyan weboldal, amelyről úgy gondolja, hogy rendszerint kamugyanús információkat oszt meg, küldje el nekünk Facebook-oldalunknak címzett üzenetben, meg fogjuk vizsgálni. Előtte azonban fussa át listánkat, mert elképzelhető, hogy már szerepel rajta. Ha arra is kíváncsi, melyik Facebook-oldalak verik át rendszeresen nyereményjátékokkal, azok listáját itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Biden nem hisz Trump védőoltásában