A március 15-i nemzeti ünnep elé időzítette az egyik álhíroldal annak a levélnek a közzétételét, amely állítólag Orbán Viktor bejelentését idézi. Amennyire nagyképű a szöveg, annyira hamis is.

"Mi nagyképűnek és hamisnak érezzük Orbán Viktor szavait, amennyiben Ön is, kérjük jelezze egy megosztással!" – a cikk végén olvasható mondatból nem nehéz kitalálni, hogy mi a céljuk a szerzőknek azzal a szöveggel, melyet a miniszterelnök levelének mondanak. A "közlemény" a megosztások által nagy forgalmat generál a kamuhíres oldalakra, melyeken így többször töltődnek be a reklámok, és az üzemeltetők több pénzhez jutnak.

A megosztást úgy szeretnék elérni, hogy a fenti felhívás előtti szövegben felkorbácsolják az olvasó érzelmeit. Olyan mondatokat adnak Orbán Viktor szájába, amelyre alighanem sokan furcsán néznének még a mérsékeltebb Fidesz-szavazók is, ha tényleg a miniszterelnök mondaná/írná:

"Emelt fővel és büszkén fogok kiállni az emberek elé, mert támogatásuknak köszönhetően megerősödött bennem az érzés, hogy senki nem alkalmasabb nálam a miniszterelnöki poszt betöltésére."

A "nagyképű Orbán Viktor" kategóriába sorolható átverés nem új a magyar interneten. Tavaly decemberben például a miniszterelnöki iroda budai várba költöztetése kapcsán jelent meg hasonló. Akkor azt adták Orbán szájába, hogy a szavazók és a teremtő szerint is ő a legalkalmasabb, ezért érdemli meg az új helyszínt.

A miniszterelnöki évértékelő kapcsán pedig az terjedt a kamuoldalakon, hogy jövőre 72-75 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Ha van olyan weboldal, amelyről úgy gondolja, hogy rendszerint kamugyanús információkat oszt meg, küldje el nekünk Facebook-oldalunknak címzett üzenetben, meg fogjuk vizsgálni. Előtte azonban fussa át listánkat, mert elképzelhető, hogy már szerepel rajta. Ha arra is kíváncsi, melyik Facebook-oldalak verik át rendszeresen nyereményjátékokkal, azok listáját itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Biden nem hisz Trump védőoltásában