szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harminc éve ezen a napon valaki letett az asztalra egy javaslatot, amely rövid időn belül teljesen felforgatta a világot.

"Bizonytalan, de izgalmas." Ezzel a mondattal értékelte főnöke a svájci CERN részecskefizikai kutatóközpontban dolgozó Tim Berners-Lee tervezetét, melyben azt vázolta fel, hogy egy informatikai hálózattal miként lehetne segíteni az egymástól távol dolgozó fizikusok közös munkáját. Az akkor 33 éves szoftvermérnök éppen 30 éve, 1989. március 12-én adta be javaslatát, ez a dátum tekinthető tehát a world wide web (www) születésnapjának. A világháló létrehozásának 30. évfordulója alkalmából cserélte le egy napra egy animált grafikára főoldali logóját a Google a világ sok országában – a magyar felhasználók egyelőre valamiért kimaradtak.

Ahhoz, hogy ünnepelhessük az internet működéséhez szükséges rendszert, szükség volt rá, hogy Berners-Lee főnöke meglássa a lehetőséget az említett tervezetben. Így történt az, hogy időt biztosított neki arra, hogy az alapok felvázolása után egy működő modellt fejlesszen a hálózatból, megalkossa a HTML-nyelvet, a HTTP-protokollt, valamint a WorldWideWeb.app nevű szoftvert, amely a világ első böngészőprogramja (és weboldalszerkesztője) volt.

25 éve került fel az internetre a legelső weboldal – itt megnézheti.

Ami ezután történt, az már történelem – velünk élő történelem. A web és az annak technológiai megoldásaira "ráültetett" internet minden lehetséges aspektusában átalakította életünket.

Tim Berners-Lee már évek óta hangoztatja, hogy az általa kitalált rendszer mára teljesen átalakult, és nem a jó irányba változott. A világháló atyja felmérte az internet állapotát, és szörnyű dolgokat tapasztalt – majd kitalált rá egy megoldást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy szelt át három északi tengert egy vitorlás, hogy a jégnek nyoma sem volt

Úgy szelt át három északi tengert egy vitorlás, hogy a jégnek nyoma sem volt

Új zaklatás jelent meg az iskolákban: kiközösítik azt, aki elkapta a vírust

Új zaklatás jelent meg az iskolákban: kiközösítik azt, aki elkapta a vírust

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál