Ez a 66 éves nő nem érez fájdalmat – soha, semmikor

Ez a 66 éves nő nem érez fájdalmat – soha, semmikor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A 66 éves Jo Cameron egész életét fájdalmak nélkül élte le, ám nemrég világossá vált számára, mitől van ez: ritka genetikai mutációban szenved.

Aki rúgott már bele (véletlenül) a bútor sarkába, égette már meg vagy vágta el az ujját, jól tudja, milyen fájdalom képes kínozni az embert. Egy 66 éves skót nőnek azonban még a komolyabb égési sérülések sem okoznak gondot, az egészből semmit nem érez.

Jo Cameron egész életében fájdalommentesen élte az életét, és mivel komolyabb problémái soha nem voltak, azt hitte, az átlagosnál is jobb egészséggel áldották meg. Állapota akkor szúrt szemet az orvosoknak, amikor egy bonyolult kézműtét után sem érzett semmilyen fájdalmat. Pedig egy ilyen beavatkozás után nagyon is kellett volna, a szakemberek ezért alaposan kivizsgálták – elevenítette fel az eset részleteit a BGR.

A kórtörténetből kiderült, hogy a nő több balesetet is szenvedett élete során, tört már csontja, a bőre pedig nem egyszer megégett, de utóbbira sem a fájdalom miatt, hanem az égett hússzag miatt figyelt fel. Egy közelmúltban történt karambol után sem lett rajta úrrá a pánik vagy a szorongás. Mindez azért is érdekes, mert a British Journal of Anaesthesiaban megjelent tanulmány szerint a nő családtagjai nem rendelkeznek ilyen “képességgel”, mindenki más rendesen érzi a fájdalmat.

A kutatók előtt akkor tisztázódott minden, miután egy génvizsgálatot is végeztek: ekkor derült ki, hogy a nő a FAAH nevű génnel kapcsolatos rendellenesség miatt él így, ami egyszerre áldás és átok. Jó, ha valaki nem érzi, ha beveri a könyökét, ugyanakkor egy komolyabb sérülésről sem biztos, hogy tud – akárcsak a karját megégető Cameron.

A tudósok szerint a hasonló “képességgel” élők gyakoribbak, mint gondolnánk, így egészen biztos, hogy a skót nőn kívül mások is küzdenek hasonlóval.

Kutatók néhány éve megtalálták a módot, hogyan kapcsolhatják ki a fájdalomért felelős gént.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások