szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ella 2013-ban hunyt el, akkor már három éve voltak súlyos asztmás rohamai.

Légszennyezés vezetett egy 9 éves londoni kislány halálához – mondta ki a brit bíróság. Ella Kissi-Debrah az első ember az országban, akinél hivatalosan is a légszennyezést nevezték meg a halál okaként.

Ella 2013-ban hunyt el, akkor már három éve voltak súlyos asztmás rohamai – mondta édesanyja a CBS hírtelevíziónak. A halál okaként akkor az asztmát nevezték meg, de az édesanyja utána akart járni, hogy mi okozta a rohamokat.

A brit kormány volt szakértője és a Southampton Egyetem egyik professzora vizsgálta ki az ügyet, és bizonyítékot találtak rá, hogy Ella rohamai akkor jelentkeztek, amikor az otthona közelében mért légszennyezettségi adatok magasabbak voltak a határértéknél. Ekkor bírósághoz fordultak, amely megállapította, hogy a levegő minősége vezetett a kislány halálához, és új vizsgálatokat is elrendelt.

A jogi csapat szerint ezzel azt is be lehet bizonyítani, hogy a brit kormány megbukott az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségei betartásában.

Nemrég egy nemzetközi tanulmány mutatta ki, hogy a légszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyzet. A levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek, annyit, amennyit a dohányzás is okoz – ismertette a világ levegőjének állapotáról kiadott 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Lázár felkarolja a vidékieket, de a százmilliárdok a kiválasztottaknak juthatnak

Lázár felkarolja a vidékieket, de a százmilliárdok a kiválasztottaknak juthatnak

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság