szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány eredményei szerint egyáltalán nem mindegy, milyen formában kerülnek a szervezetünkbe a fontos vitaminok.

Tényként könyvelhető el ma már, hogy a vitaminok hozzájárulhatnak egészségünkhöz, néhány közülük kifejezetten csökkentheti a legsúlyosabb betegségek kockázatát, azonban nem mindegy, hogy élelmiszerekből vagy táplálék-kiegészítőkből (tablettákból, porokból) jutunk ezekhez. Olyannyira nem mindegy, hogy a vitaminpirulák akár a daganatos megbetegedések kockázatát is növelhetik.

A kalcium például jó hatással van a csontokra, azonban a bostoni Tufts Egyetem kutatói szerint a kalcium-kiegészítők túlzott (naponta több mint 1000 mg) fogyasztása is rákos megbetegedésekhez vezethet. Ráadásul – vonták le a több mint 30 ezer amerikait bevonó kutatásból – a táplálékkiegészítők formájában bevitt vitaminok nem csökkentették a halálozási kockázatot a 20 éves vagy annál idősebb felnőtteknél.

[Szed multivitamint? Nagyon nem mindegy, hogy mi van benne és miből mennyi]

A tanulmány megállapította, hogy az A és K vitamin, valamint a réz, a magnézium és a cink megfelelő szintje a szervezetben összefüggésben volt a halálozási kockázat csökkenésével (elsősorban a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségeknél), de csak akkor, ha élelmiszerek közvetítésével jutottak ezekhez az anyagokhoz. Hasonlókat tapasztaltak a kalcium esetében is.

©

A kutatásból az is kiderült, hogy a D-vitamin-kiegészítők alkalmazása, amennyiben a szervezet kellő mennyiséget tartalmaz ebből a vitaminból, megnövelheti a halálozás kockázatát. A kutatók azért figyelmeztetnek arra, hogy még további vizsgálatokra van szükség, többek között a táplálékkiegészítők hosszú távú szedésével kapcsolatban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!