szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bekapcsolták a Noor Abu Dhabit, ami a jövőben 90 ezer ember energiaellátásáért lesz felelős.

Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb bevételi forrását az olaj jelenti, ám a jelek szerint már ők is készülnek arra, hogy ez nem lesz így örökké. Az Emirate Water and Electricity Company bekapcsolta a Noor Abu Dhabit, a világ legnagyobb, egybefüggő napelemfarmját, ami 1,18 gigawatt energiát termel. Összehasonlításként: az Egyesült Államok legnagyobb, több "bérlő" által épített napelemfarmja (ahol az egész park több külön egységből áll össze) a Solar Star "csak" 569 MW energiát tud termelni.

A Noor Abu Dhabi 3,2 millió panelből állt össze, és 90 ezer ember számára biztosít energiát – számolt be róla az Engadget. Mindez azt jelenti, hogy 1 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, ami olyan, mintha 200 ezer autó eltűnne az utakról.

Az eltagadhatatlan pozitív környezeti hatás mellett azonban az Egyesült Arab Emírségek számára ez inkább csak egy PR-eszköz, nemrég ugyanis az olaj kitermelésének csökkentése mellett tették le a voksukat az olajpiac stabilizálása érdekében. Emellett már tervezik egy 2 GW kapacitású napelemfarm megépítését, míg Szaúd-Arábia egy 2,6 GW-osat építene.

Ha érdeklik a környezetvédelemmel kapcsolatos hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen