szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előbb-utóbb beigazolódik a kutatók félelme, hogy nem lesz olyan szeglete a bolygónknak, ahol ne találtak volna mikroműanyagot.

Azt, hogy mekkora problémát okoz a műanyagszennyezés, eddig is jól tudtuk, azt azonban kevésbé, pontosan mekkora területet is érintő bajról beszélünk. Egy, a The Guardianben megjelent kutatás eredménye arról árulkodik, hogy egyre nagyobbat.

A lap az amerikai földtani intézet, az USGS (US Geological Survey) tudósára hivatkozva azt írja, a coloradói Sziklás-hegységben végzett kutatása során a szakember esővízmintákat gyűjtött, és – meglepetésre – ebben is kimutatható voltak a mikroműanyagok.

Gregory Wetherbee elmondása szerint még őt is meglepte a felfedezés, mert mindenre számított, csak erre nem. A kutató úgy fogalmazott, talajmintákra és ásványianyag-részecskéket várt, de "ehelyett mikroszkópikus műanyagszálakat találtam".

©

Az USGS tudósa a felfedezés kapcsán írt tanulmányának címében is igyekezett kihangsúlyozni annak jelentőségét: a tudományos irat első lapján ugyanis az olvasható, hogy "Műanyag hull az égből is". Wetherbee szerint ezzel együtt elmondható, hogy a műanyag most már nem csak a világ néhány pontját szennyezi,

ott van az esőben, a hóban is.

Az eddigi kutatások során azt már sikerült megállapítani, hogy a természetbe kerülő, nem újrahasznosítható műanyagok az időjárási tevékenységek miatt miniatűr darabokra bomlanak, majd pedig a szél vagy a víz segítségével szinte bárhova eljutnak. Ezek a plasztikszemcsék ráadásul nem csak a talajban fedezhetők fel. Ott vannak bennünk, a magyarországi halastavakban, de új kutatások szerint már a sarki jégtáblák alatt is.

A szakértők úgy vélik, a műanyagok visszaszorítása jelentheti az egyetlen hatásos megoldást a szennyezés csökkentésére. Ennek érdekében állampolgári szinten is cselekedhetünk, ráadásul milliárdok sem kellenek hozzá. Elég betartani ezt a néhány pontot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának  tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!