szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új jelentést adott ki az ivóvízben is előforduló mikroműanyagokkal kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szakemberek úgy vélik, hogy egyelőre más miatt érdemes aggódni.

Ma már köztudott, hogy a mikroműanyagok (vagyis a nagyon kicsi, 5 mm-nél kisebb műanyagszemcsék) gyakorlatilag mindenhol ott vannak. Találtak már belőlük a sarki jégtáblák alatt, az esővízben, de a jelenségre a magyarországi halastavakban is felfigyeltek.

A WHO az egyre több helyen felbukkanó darabkák miatt új jelentést készített a témában, ebben pedig – noha csak óvatosan, de – kijelentik: az ivóvízben lévő mikroműanyagok szerintük nem tűnnek veszélyesnek az emberi egészségre, legalábbis most.

A műanyag főként a csapvíz és a palackozott víz fogyasztásával jut a szervezetbe, de a szinte láthatatlan polimerek megtalálhatók a kagylófélékben, a sörben és a vízben is. A Természetvédelmi Világalap számára az ausztráliai Newcastle Egyetem kutatói által készített korábbi tanulmány szerint már olyan széles körű a környezet műanyagszennyezettsége, hogy hetente öt gramm, azaz: egy bankkártyányi műanyagot ehetünk meg.

A BBC-n is megjelent jelentés azért óvatoskodik, mert a WHO szerint a problémával csak az elmúlt pár évben kezdtek foglalkozni a szakértők, így az ismereteink és a rendelkezésre álló adatok száma is nagyon kevés, még kutatni kell, hogy biztosat lehessen állítani.

Ír tinédzser ötlete segíthet megoldani a mikroműanyag-krízist

Az ötlete 50 ezer dollárt ért a Google pályázatán.

A WHO egyik szakértője, Bruce Gordon szerint azt sem szabad elfeledni, hogy az eddigi mintavételek során a kutatócsoportok eltérő eszközzel és módszertannal dolgoztak, ezért ezekből a kutatásokból tudnak egyelőre következtetéseket levonni.

A tudós azonban úgy vélekedik, az eddigi eredmények biztatóak, ezek ugyanis azt mutatják: a mikroműanyagok nem szívódnak fel a testünkben, egyszerűen áthaladnak rajta.

Gordon egyébként úgy véli, hogy a mikroműanyagoknál sokkal jobban kellene aggódnunk az olyan ismert veszélyforrások miatt, mint a szennyezett vizek, ezekből ugyanis rengetegen ember fogyaszt, és csak ez évi egymillió halálesetért felelős.

Ha érdeklik a műanyagszennyezéssel kapcsolatos fejlemények, hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!