szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aligátorokat tanulmányoztak a kutatók, így jöttek rá, mire való a két üreg.

Paleontológusok évtizedek óta hitték, hogy a Tyrannosaurus rex koponyáján található két lyuk izmokat rejtett, melyekkel az állat az állkapcsa mozgását szabályozta. Egy új tanulmány szerint azonban nem is járhattak messzebb a valóságtól: a lyukak sokkal inkább véredényeket rejtettek, melyekkel a dinoszaurusz saját testhőmérsékletét szabályozta – hasonló működési elven, mint egy légkondicionáló.

Az Anatomical Record című szaklapban publikált kutatási eredmények szerint az állat így nagy hőségben sem forrósodott fel, és vadásznia is könnyebb volt.

Casey Holliday, a Missouri Egyetem tudósa és kollégái alligátorokat tanulmányoztak egy floridai hüllőrezervátumban, ahol hőkamerák segítségével térképezték fel az állatokat. Ekkor jöttek rá, hogy az aligátorok koponyáján található két üreg erekkel van tele.

©

„Az aligátorok testhőmérséklete a környezettől függ – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Kent Vliet. A kutatók méréseik alapján azt figyelték meg, hogy amikor hűvösebb a levegő és az aligátorok próbálnak felmelegedni, akkor a kamerák nagy meleg foltokat mutattak az üregek környékén. Amikor viszont felmelegedett az idő, az üregek a képeken sötétek voltak, mintha lekapcsolták volna őket az állatok, hogy hűtsék magukat.

T-rex maradványokat vizsgálva a tudósok már azt is tudják, hogy a ragadozó dinoszaurusz koponyájában hasonló üregek voltak, így azt gondolják, hogy ezek az ő esetükben is a testhőmérsékletet szabályozták. Már csak azért is, mert a korábbi teória – mely szerint itt izmok voltak – mindig is elég valószínűtlennek tűnt.

(BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!