szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy utazós blogger Új-Zéland egyik nemzeti parkjában fotózta le a hegyek között húzódó gleccsert, melyen jól látszik az ausztrál bozóttűz nyoma.

A tűzoltók hónapok óta próbálják eloltani az ausztráliai bozóttüzeket, amelyek már a fővárost, Canberrát is mérgező füstfelhővel borították be. A tűz több mint 16 ezer négyzetkilométert égetett fel eddig, füstje még az űrből is jól látszik – sőt, már Új-Zélandon is nyomott hagyott.

Az utazásairól blogot író fotós, Liz Carlson egy látványra gyönyörű, de igen szomorú jelét fotózta le az ausztrál bozóttűznek. Az Új-Zéland déli részén található Mount Aspiring Nemzeti Parkban készített fotót a havas hegyoldalakról, amelyeken a hó és a jég rózsaszínben pompázik. Közelről nézve már kiderült, a jeget beborító réteg nem rózsaszín, hanem barnás, és az nem más, mint az ausztrál bozóttűzből származó hamu és korom.

[Kivégezzük a Földet: megjött a pontos adat az amazonasi erdőirtás mértékéről]

Mint azt Carlson írja, a helyszín, ahol a képeket készítette,

nagyjából 1850 kilométerre található a tűz legdurvább helyszínétől.

A dolog sokkal nagyobb probléma, mint azt elsőre gondolnánk. A helyzet ugyanis az, hogy a beszennyezett hó és gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mivel a sötét színük miatt kevesebb napfényt képesek visszaverni. Az Earther felidézi, hasonló jelenséggel találkozhattunk akkor, amikor lángolt az Amazonas: akkor az Andok gleccserei szennyeződtek be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója