szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wiwe otthoni EKG-készülék applikációja a közelmúltban több jelentős újítást is kapott, így fejlesztői szerint a korábbinál többféle szívprobléma kiszűrésére alkalmas.

Az általunk is tesztelt, otthon is jól használható Wiwe nevű készülék, illetve a mérések eredményét kielemző alkalmazás eddig kizárólag a pitvarfibrillációt jelenítette meg név szerint a kiértékelésben. Ezen kívül azonban számos egyéb ritmuszavar is előfordulhat, melyek némelyike jelentős szívritmus-ingadozással járhat, továbbá van olyan is, amelyekre a szívfrekvencia megnövekedése vagy lecsökkenése jellemző. Bár a pitvarfibrilláció felismerése kiemelt diagnosztikai értéket képvisel, a Wiwe fejlesztői szerint az egyéb aritmiák jelentősége sem elhanyagolható – kialakulásuk mögött ugyanis számos ok húzódhat meg, a különféle ingerekre való természetes reakciótól a szívbetegségekig –, ennek szellemében nemrég új elemekkel egészítették ki a hagyományos, 12 elvezetéses EKG első végtagi csatornájával egyenértékű jelet mérő kütyüt, pontosabban a kiértékelést végző appot.

Az új funkciók a már meglévő készülékekkel is elérhetők, csak frissíteni kell a hozzájuk tartozó, telefonra telepített alkalmazást.

Az eredményközlés változásai leginkább a Wiwe applikáció AR feliratú jelzőjét érintik, amely korábban csak jelentős szívritmus-ingadozás érzékelésekor jelzett eltérést. Most már az alacsony, illetve magas pulzusszámhoz kapcsolódó (de jelentős ritmusingadozással nem feltétlenül járó) bradycardia, illetve tachycardia nevezetű aritmiákat is jelezni fogja az AR-jelző (sárga színnel), továbbá a felismert változat név szerint is látszik a Poincaré-ábra mellett. Az említetteken túlmenően a jelentős szívritmus-ingadozásokat produkáló – valamint gyakran kellemetlen tünetekkel járó – extraszisztolékat (soron kívüli szívütéseket) is nevesíti a Wiwe app, amennyiben jelentős számú ilyen szívütést detektál a kiértékelő szoftver.

A fejlesztők közlése szerint az EKG hullámparaméterekre vonatkozó eredményközlése is bővül, felhívva a figyelmet az esetleges kamrai vezetési zavar gyanújára. Ez a fajta rendellenesség a kamrai aktivációs hullám (QRS komplexum) nagymértékű kiszélesedésében nyilvánul meg, amely jelentős EKG eltérésnek minősül, emiatt – következetes előfordulása esetén – célszerű minél előbb kivizsgáltatni.

[Ezt zsebre vághatja az orvos: a magyar kütyü, melynek minden háztartásban lenne helye]

Középtávon érdekes, hogy az applikációt felkészítették a telemedicina-rendszerekhez való csatlakozásra, melynek köszönhetően az orvos valós időben követheti majd nyomon saját eszközén páciensei Wiwe-val készített EKG-felvételeit, ezzel jelentősen meggyorsítva és megkönnyítve a diagnózis felállítását. Az az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) novemberi közlése szerint az ezt "másik oldalról" lehetővé tévő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) már a háziorvosok 80, a gyógyszertárak 100, a járóbeteg-ellátók 75-80 százaléka csatlakozott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!