szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Intelsat 901 igen régi műhold, de egy másiknak hála öt évig még biztosan nem lesz vele gond.

Először fordult elő az űripar és a történelem során, hogy emberi rásegítés nélkül tudjanak megjavítani egy aktív űreszközt – számolt be a nem mindennapi történetről a The Verge. A sztori főszereplője az Intelsat 901 kommunikációs műhold, amely 2001 dolgozik az Atlanti-óceán felett. Mivel igen régi eszközről van szó, az üzemeltetők fel voltak készülve, hogy a szerkezetet idővel a műholdtemetőnek nevezett pályára irányítsák. Erre azonban egy darabig nem lesz szükség, a műhold ugyanis él és virul,

hála egy másiknak.

Az Intelsatot távolról, az űrben sikerült feltankolni és visszahozni az életbe a MEV-1 nevű kis űrhajóval. A Northrop Grumman által gyártott masinát kifejezetten ilyen feladatokhoz találták ki. A javításhoz a szerkezet előbb azonos pályára állt az öreg szatellittel (nyitóképünkön annak pillanata látható, ahogy a MEV-1 az Intelsathoz ér), majd a közelébe érve rákapcsolódott. A MEV-1 egy ideig a partnerével marad, ő biztosítja ugyanis a működéshez szükséges energiát. A Northrop Grumman szerint az Intelsat ezzel

legalább öt év aktív szolgálatra lesz képes.

A MEV-1 akcióját hosszú tervezés és utazás előzte meg, mivel három hónapjába telt az Intelsathoz jutnia. Az indítása tavaly októberben történt, a randevúra pedig idén februárban került sor. Az űrhajónak egy kampóval sikerült megkapaszkodnia az Intelsaton. A két szerkezet ezután új pályára állt, ahonnan április 2-án már együtt, összekapcsolódva jelentkeztek be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt