Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Egyre inkább úgy tűnik, a Huawei google-s, androidos esélyein csak az segítene, ha személyi változás állna be az Egyesült Államok legfőbb vezetésében. Egy esetleges új elnökre bő fél éven át még mindenképp várni kell, addig szoftverfrissítésekkel és saját rendszerének fejlesztésével lesz elfoglalva. Utóbbi, ha nagyon jól sikerül, később akár feleslegessé is teheti a Google rendszeréhez való visszatérést.

Hiába fejezte ki a Google, hogy szívesen visszatérne rendszerével a Huawei mobiljaira, erre legalább további egy évig nem lesz esély. Ez következik abból a Reuters-jelentésből, amely szerint Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint szerda éjjel bejelentette, 2021 májusáig meghosszabbítja azt a tilalmat, melynek értelmében amerikai vállalatok nem dolgozhatnak együtt és nem kereskedhetnek a nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítélt vállalatokkal.

Az elnöki ukáz ezúttal sem nevezte meg a Huaweit, de az előzményeket tekintve egyértelműen a Huawei és a szintén kínai kisebb gyártó ZTE ellen szól.

Majdnem napra pontosan egy éve derült ki, hogy a Trump-adminisztráció nyomására a Google elveszi a Huaweitől az Androidnak lényegében minden olyan részét, amely miatt egy átlagfelhasználó androidosként tekint egy telefonra. A gyártó az operációs rendszert ugyan ráteheti új modelljeire, sőt az elmúlt hónapok könnyítéseinek értelmében néhány amerikai hardverelemet is beszerezhet, ám nem használhatja a Google Mobile Services (GMS) nevű csomagot. Így

a Huawei nem telepítheti készülékeire például a Google, Chrome, YouTube, Gmail, Google Maps, Google Hitelesítő, Google Fordító, Google Drive, Google Fotók alkalmazásokat, valamint a Play áruházat sem, ahonnan a többi népszerű programot le lehet tölteni.

Manuálisan ugyan lehet telepíteni a fenti alkalmazásokat, ám a Google óva int ettől mindenkit.

©

Ráncfelvarrás és saját rendszer

A Huawei elkészítette saját keretrendszerét, ám a Huawei Mobile Services (HMS) a gyártó minden igyekezete ellenére jelenleg gyerekcipőben jár, számos népszerű nemzetközi és hazai app hiányzik az ott elérhető AppGallery alkalmazásboltból. A Huawei a felhasználókat azzal az üzenettel igyekszik megnyugtatni, hogy gőzerővel dolgozik ökoszisztémája fejlesztésén, ami jól láthatóan így is van. Ezzel együtt

a Huawei mobiljait választók a vitathatatlanul kiváló hardver mellé szoftveres szinten jelenleg nagyobbrészt ígéretet vásárolnak, nem kész megoldásokat.

Ezzel vélhetően maga a gyártó is tisztában van, ugyanis kihasználja azt az amerikai kormányzat által – ideiglenes, rendszeresen hosszabbított licenszek keretében – nyitva hagyott kiskaput, melynek értelmében a meglévő modelleket kisebb frissítésekkel elláthatja. Ennek köszönhető egyrészt az, hogy a már vásárlóknál lévő "teljesen androidos" telefonok tulajdonosai rendszeresen kapnak szoftverfrissítéseket. Valamint az is, hogy a Huawei még mindig adhat ki Google-rendszerű újdonságokat, de csak a korábban már piacra dobott modellek felturbózott változatait.

Erre friss példa az éppen ezekben a napokban érkező Huawei P30 Pro New Edition, a tavalyi év egyik legjobb androidos telefonjának új kiadása. A készülék jól illusztrálja, mennyire kis mozgástere maradt a Huaweinek: a három újítás a gyári Android 10 (melyet az eredeti P30 Pro szoftverfrissítés formájában kap(ott) meg), az arra ráhúzott EMUI 10.1 felhasználói felület, valamint a Silver Frost névre hallgató ezüst szín. A készülék ára itthon 250 ezer forint körül várható, ami teljesen reális azt tekintve, hogy cserébe egy tavaly ilyenkor bemutatott csúcshardvert kap új szoftverrel a felhasználó.

Richard Yu vezérigazgató és a Huawei P30 Pro
©

Az ezt lehetővé legfrissebb engedély május 15-én (pénteken) jár le, újbóli hosszabbításáról cikkünk megjelenéséig nem esett szó.

Valószínű, hogy az ilyen vérfrissítéseket a Huawei csak átmeneti megoldásnak szánja, a gyártó ugyanis már többször is hitet tett saját rendszer mellett, melynél akkor is ki fog tartani, ha az Egyesült Államok visszavonja a szankciókat. Sokat növelhet a Huawei esélyein, illetve a többi kínai stabilitásán is, ha valóra váltják azt az ötletet, melyet már tavaly, a tilalom nyilvánosságra kerülése után pedzegettünk: ha a mobilpiacot óriási fölénnyel uraló kínai telefongyártók összefognak, és lényegében létrehozzák "a Kelet Androidját". Ennek egyik jele az idén megnyitni tervezett közös alkalmazásbolt – legegyszerűbben a Huawei-féle AppGallery licenszelésével valósulhatna meg –, amely minden kínai márka készülékeire rákerülne. Így az alkalmazások nagyobb késztetést éreznének, hogy bejussanak erre a platformra is. (Amely Kína készülékgyártásbéli erőfölénye miatt idővel a Google megoldását is maga alá gyűrhetné.)

A Huawei hazai lakossági üzletágának vezető Lyon Shen néhány napja úgy fogalmazott: Európa a második otthonuk, ahol termékeik értéke egyre csak jobb lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó