szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok elnöke szívesen és intenzíven használja – időnként nem bizonyított állításokat tartalmazó – véleményének világgá kürtölésére a Twittert. A mikroblog-szolgáltatás üzemeltetői pedig régóta küzdenek a rendszerben keringő álhírek ellen. Elkerülhetetlen volt, hogy ez a két dolog egyszer összeérjen. A Twitter lépett, Trump a szólásszabadság elfojtásáról beszél. Az elnök ellenlépést helyezett kilátásba.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Javában zajlik az elnökválasztási kampány, így a regnáló elnök a korábban megszokottnál is több/erősebb üzenettel árasztja el Twitter-csatornáján a világot. Donald Trump rendszeresen Twitteren tájékoztat először hivatalos ügyek mellett magánvéleményének alakulásáról is.

A The Washington Post az elnök hivatalba lépése óta követi, hogy az Egyesült Államok első embere mennyi hamis vagy félrevezető (a bizonyított tényeknek ellentmondó, vagy azokat hamis színben feltüntető) állítást tesz. A legutóbb áprilisban frissített számláló az elmúlt három és fél évben 18 ezerig ment fel. Ennek fényében különös, hogy az álhírek ellen régóta nagy erőkkel küzdő Twitter még sosem figyelmeztette felhasználóit arra, hogy érdemes jobban utánanézni Trump egy-egy tweetje tartalmának.

A jég május 26-án tört meg. Donald Trump az általa régóta ellenzett levélben szavazásról írt. Ez a szavazási mód egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tűnik a koronavírus-járvány idején – illetve amíg nem lesz védelmet adó oltás –, mint a személyesen fülkékbe járulás. Trump a két részletben kiírt bejegyzésében azt állította, hogy a levélben szavazás egészen biztosan csalás lesz, a levélszekrényeket feltörik, az így megszerzett szavazólapokat hamisítják, sőt sokak nevében üres szavazólapokon mások szavaznak majd. Az elnök Kalifornia állammal példálózva közli, hogy a levélben szavazás egyet jelent majd az elcsalt választással, így arra semmiképpen nem kerülhet sor.

A bejegyzések alatt – Donald Trump csatornáján először – megjelent a Twitter figyelmeztetése, amely arra buzdítja a tweeteket elolvasó felhasználókat, hogy kattintsanak tovább, ha a tényekre kíváncsiak.

©

Az így elérhető oldalon több amerikai hírforrás alapján készült összegzés olvasható, amely szerint

  • Donald Trump hamisan állította, hogy a levélben szavazás elcsalt választást eredményez – ezt semmilyen korábbi tény nem támasztja alá;
  • az elnök nem írt igazat, amikor azt állította, hogy Kalifornia kormányzója (a demokrata Gavin Newsom) majd szavazólapokat küld ki "mindenkinek, aki az államban lakik, teljesen mindegy, hogy ki ő vagy hogy került oda" – ezzel szemben az igazság az, hogy szavazólap kizárólag regisztrált választóknak jár;
  • és miközben Trump Kaliforniát vette célba, érdemes tisztában lenni vele, hogy levélben szavazásra már több államban sor került, így Oregonban, Utah-ban és Nebraskában.

Emlékezetes: Donald Trump volt az a politikus, aki – éppen twitteres bejegyzéseivel – divatba hozta az azóta a politikai kampányok eszköztárát világszerte erősíti "fake news" kifejezést mint megbélyegzést. Miközben Trump maga előszeretettel tesz olyan állításokat, melyeket vagy nem bizonyított még senki, vagy már meg is cáfolta azokat.

©

A Twitter korábban jóval elnézőbb volt a politikusokkal, mint az átlagemberekkel. Hogy ez változni fog, arra az első jel 2019 októberében érkezett, amikor a szolgáltatás üzemeltetői bejelentették: kitiltják a platformról a politikai hirdetéseket. Odáig azonban még azután sem merészkedtek, hogy az amerikai elnökhöz mérhetű hatalommal rendelkező politikus esetében hamis állításokra figyelmeztető jelzéssel lássanak el bejegyzéseket.

A mostani lépés mögött a Twitter két hete megszigorított szabályzata áll – ezt a vállalat szóvivője meg is erősítette az amerikai lapoknak. (Az új szabályzatra vezethető vissza a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett álhírek elleni egyre intenzívebb küzdelem is.)

Donald Trump nem örült, amikor értesült a Twitter jelzéséről. Újabb bejegyzésében az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolja a Twittert. "A Twitter teljesen elfojtja a SZÓLÁSSZABADSÁGOT, és ezt én, mint elnök, nem fogom hagyni!" – írta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!