szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Együttműködési megállapodást írt alá a Huawei és a világ második legnagyobb videómegosztójaként számontartott Dailymotion. Így a YouTube app nélkül maradt Huawei telefonokra ezután gyárilag rákerülhet a népszerű alternatíva. Kérdés, van-e élet a YouTube-on kívül, illetve hogy mennyire könnyű oda átszoktatni a felhasználókat.

Az Egyesült Államok szankciói miatt a Huawei 2019 májusa óta nem használhatja az új készülékein a Google ökoszisztémáját, a GMS-t (Google Mobile Service). Mindez azt jelenti, hogy többek között a Gmailt, a Play áruházat és a YouTube-ot sem lehet feltenni az azóta gyártott kínai mobilokra. A gyártónak mindegyik hiánya fáj, és igyekszik hasonló szolgáltatásokat biztosítani a felhasználóknak.

Most épp a Google tulajdonában lévő videómegosztót szeretnék kiváltani, a választás pedig a Dailymotionre esett. A nemrég megkötött megállapodás értelmében a Huawei beépíti a Dailymotion technológiáját a Huawei Video nevű szolgáltatásába. Nemcsak az API-hoz fér hozzá a kínai vállalat, de a platformon lévő videókhoz is. Ezzel lényegében a YouTube-élményt igyekeznek megteremteni a felhasználóknak.

©

Hogy a Dailymotion mennyire lesz élhető alternatíva a leendő felhasználók szemében, az már egy másik kérdés.

A francia Vivendi tulajdonában lévő Dailymotion a nem tűpontos, de megbízható Alexa-lista szerint a világ 211. leglátogatottabb weboldala, a SimilarWeb szerint a 169. A YouTube mindkét ranglistán a második.

Ez persze két dolgot is jelenthet. Nemcsak azt, hogy a Dailymotion jóval kevesebbeket érdekel, így ez az app nem lesz igazi YouTube-alternatíva a telefonokon. Mert hát a világranglista 169-211. helyei még mindig igen előkelők – így az is lehet, hogy a Huawei telefonos előtelepítés végül pont akkorát lendít majd a Dailymotion nézőközönségét, hogy egyre többen oda is feltöltik majd videóikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!