szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan új Start menü költözik a Windows 10-be, de egy kis trükközéssel már most is kipróbálható a fejlesztés.

Hivatalosan csak idén ősztől lehet kipróbálni az új Windows 10-es Start menüt, ám aki már most megnézné, milyen lett a fejlesztés, egy frissítés telepítésével elérhetővé teheti azt számítógépén. A módszert a Windows Latest nevű oldal ismertette.

A portál szerint a Microsoft készített egy opcionálisan telepíthető frissítést a Windows 10-hez, amely már tartalmazza ezt az újdonságot. A csomagot KB4568831 névre keresztelte a szoftvergyártó, és nem is kell hozzá tesztelőnek vagy programozónak lenni, hogy valaki letölthesse: a Microsoft oldalára kattintva bárki telepítheti.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a frissítés telepítésével az új Start menü még nem lesz elérhető, mert a Microsoft egyelőre “rejtegeti” azt. Ahhoz, hogy az új felület előjöjjön, egy speciális kulcsot kell adni a rendszerhez, amely lényegében deaktiválja ezt a védelmet. A kulcsot a registryhez (magyarul regisztrációs adatbázishoz) kell hozzátársítani.

Mielőtt azonban bármihez hozzákezdene, mindenképp készítsen biztonsági mentést, többek közt az adatbázisról is. A csomag telepítése elviekben teljesen biztonságos, de a korábbi frissítési malőröket elnézve nem árt óvatosnak lenni. Ugyanitt szólunk arról is, hogy a műveletet csak azok végezzék el,

akik értenek a rendszer ilyen fokú változtatásához, és jártasak a registryben való módosításokban.

Ha úgy érzi, megfelel a kritériumoknak, a fenti linkekre kattintva máris telepítheti a fájlokat. Ha ennek vége, következhet az új Start menüt aktiválása, amit a már említett, .reg kiterjesztésű állománnyal végezhet el úgy, hogy duplán kattint rá. Az állományt önnek kell elkészíteni, a következő módon: Nyissa meg a Jegyzettömböt, majd másolja bele a következőket:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FeatureManagement\Overrides\0\2093230218]

"EnabledState"=dword:00000002

"EnabledStateOptions"=dword:00000000

A fájlt ezután mentse el 20H2.reg néven és kattintson rá duplán. Ezek után csak annyi a dolga, hogy újraindítja a rendszert. Ha mindent jól csinált, a bejelentkezés után az új Start menüt kell látnia.

Az utólag hozzáadott állományt az úgynevezett Beállításszerkesztőben tudja eltávolítani. (A felületet a Futtatás alatt, a regedit parancs begépelésével éri el.) Ehhez keresse meg a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FeatureManagement\Overrides részt és törölje a “0” értékű bejegyzést a fájlok közül. Ezután ismét újra kell indítania a számítógépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború