szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Cerebras fejlesztése nagyobb, mint egy iPad, és állítólag 200-szor gyorsabb a világ 82. legerősebb szuperszámítógépénél.

Az okostelefonok és a laptopok fejlődése kényszerhelyzetbe hozta a processzorgyártókat. A cégeknek úgy kell egyre gyorsabb egységeket letenniük az asztalra, hogy közben az elődhöz képest alacsonyabb a chip fogyasztása, a mérete pedig ahhoz képest ugyanakkora, vagy akár még kisebb is.

Úgy tűnik azonban, hogy nem minden gyártó gondolja úgy, hogy a kisebb jobb. A CS-1 nevű óriáschipről először 2019 augusztusában beszélt gyártója, a Cerebras. Teljesítményére csak nemrég derült fény.

A CS-1 szélessége 21,6 centiméter, a belsejében pedig 1,2 billió tranzisztor dolgozik – írja az IFLSceince. A világ második legnagyobb processzorában, az Nvidia A100 GPU-ban "mindössze" 54 milliárd tranzisztor teszi a dolgát.

A Cerebras azt állítja, a fejlesztése 200-szor gyorsabb a Joule 2.0-nál, ami a 82. legerősebb szuperszámítógép a világon.

©

A gyártó szerint ez azt jelenti, hogy a processzor gyorsabban képes szimulálni egy történést, mint amilyen sebességgel az a valóságban bekövetkezik. A szakemberek szerint a chip óriási előrelépés lenne például a vészjelző rendszerek fejlesztésében. Elég csak belegondolni abba, milyen hasznos lenne például egy atomerőműben, ahol pontosan tudni kell, minek milyen következménye lehet. Így talán még azelőtt le lehetne állítani egy folyamatot, hogy baj történne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között