Nem kell kidobni a régi számítógépeket, könnyű lesz feltenni rájuk a Google rendszerét

Nem kell kidobni a régi számítógépeket, könnyű lesz feltenni rájuk a Google rendszerét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google nemrég felvásárolta a Neverware nevű fejlesztőcéget, amely a Chrome OS nyílt forráskódú változatára támaszkodva összehozta, hogy bármilyen számítógépre telepíteni lehessen az operációs rendszert.

A Chrome OS apró szépséghibája, hogy hivatalosan csak a Chromebookokon, előre telepítve érhető el a szoftver, pedig igény lenne arra, hogy például a régebbi, lassabb PC-kre is fel lehessen tenni a kevés erőforrást igénylő rendszert – így aztán még évekig jól használható marad a számítógép.

Ezt vette észre néhány éve a Neverware nevű amerikai cég, amely a Chrome OS nyílt forráskódú változatára támaszkodva megalkotta a CloudReady operációs rendszert, amivel ezt már meg lehetett tenni.

©

A Google-nek megtetszhetett ez a modell, erről árulkodik, hogy nemrég felvásárolta a Neverware-t. A vállalat azt tervezi, hogy a CloudReadyből hivatalos Chrome OS-kiadást készít.

[A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez]

Bár elméletileg túl sok értelme nem volt a felvásárlásnak – a Google ugyanis bejelentette: nem tervez átalakításokat a rendszerben –, mégis komoly pozitív hozadéka lehet a felhasználók számára. Eddig ugyanis a Google nem támogatta a CloudReadyt, ami többek között azt is jelentette: nem lehetett rá az androidos alkalmazásokat telepíteni úgy, ahogy egyébként a Chrome OS-re lehet. Ez a jövőben megváltozhat, aminek minden bizonnyal örülnek majd a felhasználók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.