szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurostat összesítése szerint az unió területén több mint 450 ezren haltak meg 2020 márciusa és novembere között. A Covid–19 betegség által okozott többlethalálozásokról infografikát készítettek, amelyet hónapról hónapra végigkövethet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tavaly szeptemberben Európában emelkedni kezdett, majd októberben látványosan megugrott a többlethalálozások száma – többek közt – Magyarországon is – derül ki az uniós statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. A szakemberek nem tesznek különbséget az egyes halálokok között, de a jelenséghez minden bizonnyal a kontinenst sújtó koronavírus-járványnak is köze van.

Az Eurostat adatsora szerint Magyarországon az év második felében, azon belül is az őszi időszakban hunytak el az átlagosnál is többen. Az adatok alapján az első rosszabb időszak novemberben volt, akkor 56,8 százalékkal volt magasabb a halálozás, mint azelőtt. Az év utolsó hónapjában, vagyis decemberben valamelyest javult a helyzet, de így is 42,6 százalékkal többen hunytak el a korábbi átlagnál.

Az Eurostat egy gifet is kiadott a változó helyzetről, amely még jobban szemlélteti a halálesetek alakulását. Világoskékkel azokat az országokat jelölik, ahol egy adott hónapban nem volt változás a korábbi évek halálozásaihoz képest. Ahogy látható, Magyarország az év első nyolc hónapjában szinte végig kék színű, vagyis nem emelkedett a halálesetek száma a korábbi évekhez képest.

Szeptemberben aztán lassú emelkedés indult, amely októberben is kitartott. Novemberben és decemberben viszont ugrásszerű növekedést mértek: ebben a két hónapban az átlagosnál jóval többen hunytak el Magyarországon, mint korábban.

Ami a tagországok helyzetét illeti, az Eurostat szerint 2020 áprilisában (vagyis az első hullám időszakában) három országban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is kiugróan sokan hunytak el, a megnövekedett értékek pedig több helyen a következő hónapokban is tapasztalhatók voltak. A fent említett novemberi időszak pedig nem egy területen a magyarországi helyzetnél is rosszabb arányokat hozott.

Az EU-s hivatal úgy összegez: körülbelül 415 ezerrel több haláleset regisztráltak az Európai Unióban 2020 januárja és novembere között. Uniós szinten az április volt a legtragikusabb, akkor mintegy 25 százalékkal volt magasabb a többlethalálozás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel