szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spot előzőleg Csernobilban is szétnézett, most a harcmezőn próbálgatják a francia alakulatok. A különleges tréningről képek készültek.

A francia hadsereg egy kétnapos kiképzésén a Spot nevű robotkutya is részt vett; a távirányítással működő, fej nélküli robotot elsősorban felderítésre használták az École Spéciale Militaire de Saint-Cyr fegyveresei – írta a The Verge. A Boston Dynamics fejlesztése az egyik legjobban működő robot napjainkban, számtalan feladatot végzett már. Egyszer például Csernobilban is körbevitték.

A francia hadsereg által szervezett gyakorlatról több fotó is megjelent a Twitteren; ezeken a kis sárga robot is jól látható, amint a katonákhoz tapadva masírozik. Szakértők úgy tartják, hogy a hasonló eszközöknek nagy szerepük lehet a jövő harcászati feladatainál.

A robotkutyát éjjeli műszakban is tesztelték, ekkor szintén a hús-vér katonákkal együtt végzett feladatokat. Sajtóhírek szerint ennek az volt a célja, hogy kiderüljön: az egységek vajon egy ilyen eszközzel is képesek ugyanolyan hatékonyan eljárni, mint nélküle. A beszámolókban azt írták, bár a robot kissé lelassította a csapatokat, összességében nagyban növelte a katonák biztonságérzetét.

De más problémák is előfordultak: egyszer épp egy “éles” helyzetben fogyott ki a szufla a Spot akkumulátorából, így nem volt mást tenni, egyszerűen arrébb tolták.

A Spot mellett a francia hadsereg más technikákat is próbálgatott a kétnapos kiképzésen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt