szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A búzacsírában, diófélékben, gombákban és a férfiak ondójában megtalálható természetes anyag, a spermidin javítja az emlékezőképességet – legalábbis az ezzel etetett idős egerekben és legyekben.

Erre jutottak a Grazi, Berlini és Innsbrucki Egyetem, valamint a magyarországi Állatorvostudományi Egyetem kutatói két tanulmányukban, melyeket a Cell Reports című tudományos lapban mutattak be. A spermidin nagy koncentrációban fordul elő élelmiszerekben, például búzacsírában, brokkoliban, grapefruitban, körtében és szójababban. Ez a természetes poliamin megvan minden emberi sejtben, de különösen gazdagon található meg a spermában, ahol elsőként mutatták ki jelenlétét. A spermidin koncentrációja az anyagcsere gyorsulásával növekszik, míg lassulásával és a kor előrehaladtával csökken.

Több mint egy évtizede fedezte fel Frank Madeo bécsi molekuláris biológus munkatársaival, hogy a test által termelt anyag felgyorsítja a sejtek öntisztító folyamatát, az úgynevezett autofágiát. A megfigyeléseik szerint az élesztő, a gyümölcslegyek és a fonálférgek spermidinnel táplálása növeli az élettartamukat.

©

A kutatók ezúttal megállapították, hogy az egereknél és legyeknél a kognitív teljesítmény is javult, ha spermidinnel dúsított táplálékot kaptak.

A vizsgálatok szerint javult az agy mitokondriumainak működése. Ezek a "sejterőművek" az energiaellátásért felelnek. Az idegsejtek nagy energiafelhasználása miatt a mitokondriumok fontos szerepet játszanak az agyban. Ha jól működnek, segítik az emlékezőképességet.

Az anyagot a tudósok az állatok táplálékába és ivóvizébe tették bele. Ezáltal kimutatható volt, hogy a szájon át adott spermidin eljutott az egerek agyába, majd az egerek jobban teljesítettek az emlékezetet vizsgáló tesztekben, mint azok a fajtársaik, melyek nem kaptak spermidint – mondta Andreas Zimmermann, a Grazi Egyetem tudósa.

©

Egy további vizsgálatban felismerték, hogy a spermidin támogatja a proteinelőállítás egyik központi proteinjének speciális módosítását. A folyamat segíti a mitokondriális proteinek előállítását, ami által ismét javul a mitokondriumok működése.

A kutatók azt akarják megvizsgálni, hogy az eddigi, állatmodelleken született eredmények alkalmazhatók-e emberek esetében is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!