szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddig ismertnél nagyobb a Covid-19 betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél – állapította meg egy brit kutatók által pénteken közzétett tanulmány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Oxfordi Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy a koronavírussal megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. A várandós nőknél pedig az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség.

A terhesség alatt Covid-19-ben szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció azokhoz az állapotos nőkhöz képest, akiket nem sújtott a betegség

– mondta Aris Papageorghiou oxfordi professzor, a kutatás egyik vezetője.

A vizsgálatot több mint 2100 várandós nő bevonásával végezték el. A résztvevők 18 országból származtak és minden egyes Covid-19-ben szenvedő érintett nő esetét két nem fertőzött nőével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban ugyanabban az időben szültek. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél. A szoptatás azonban nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát, ha az anya Covid-19-ben szenvedett – állapították meg a kutatók. A kutatás eredményeit a tudósok a JAMA Pediatrics folyóiratban publikálták.

Magyarországon több olyan eset is előfordult, hogy súlyos szövődmények alakultak ki várandós nőknél koronavírus-fertőzés miatt. Egy kismama 69 napott töltött a Semmelweis Egyetem klinikáján az intenzív osztályon: a nőnél olyan súlyos tüdőgyulladást okozott a fertőzés, hogy a 34. hétben sürgősségi császármetszést kellett rajta végrehajtani.

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Olyan súlyos tüdőgyulladást okozott a betegség egy várandós nőnél, hogy császármetszésre szorult, de a gépi lélegeztetés nem segített rajta, ezért műtüdőre kapcsolták. A Semmelweis Egyetem tudomása szerint Közép-Európában ez volt az első alkalom, hogy így mentették meg egy koronavírusos beteg életét.

Több esetben azonban nem tudták már megmenteni a várandósokat. Március végén arról számolt be az RTL Híradó, hogy egy hétgyermekes nő és egy 23 éves kismama meghalt koronavírus-fertőzés miatt. Mindkét esetben szülés után történt a tragédia. Kedden pedig egy 34 éves gyermeket váró budapesti óvónő hunyt el a Covid-19 miatt.

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Megérkezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztályának ötödik hírlevele, melyben a várandósság és a vakcinák témakörében adnak higgadt magyarázatokat magyar kutatók. A hírlevelet most is Jakab Ferenc, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerkesztette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!