Tudósok attól félnek, lakott területen is becsapódhatnak a kínai űrrakéta darabjai

Tudósok attól félnek, lakott területen is becsapódhatnak a kínai űrrakéta darabjai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai Hosszú Menetelés 5B nevű űrrakéta jelenleg 300 km-es magasságban kering a Föld körül, és egyre közelebb kerül a légkörhöz. A szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy minden darabja elég majd.

Kína még április 29-én indította útnak a leendő űrállomásának fő modulját, amit Mennyei Harmónia (Tian-he) névre keresztelt el. Az egységet a Hosszú Menetelés 5B vitte fel a vencsangi űrközpontból, ám a rakétával most adódott egy nem is olyan kis probléma.

A The Guardian beszámolója szerint a rakéta jelenleg Föld körüli pályán kering, és be is lép majd a légkörbe. A szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy minden darabja elég majd, és egyelőre nem tudni, hogy ezek hová csapódhatnak majd be. A tudósok aggódnak, mert szerintük az sincs kizárva, hogy ez lakott területen történjen meg.

©

Jonathan McDowell, az amerikai Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint legutóbb, amikor Kína egy ilyen rakétát indított útnak, számos darabja Elefántcsontparton ért földet, komoly károkat okozva. A szakember szerint kész szerencse, hogy akkor senki sem sérült meg emiatt.

A lap beszámolója szerint a 21 tonnás rakéta jelenleg nagyjából 90 percenként kerüli meg a Földet, 27 600 km/h sebességgel, körülbelül 300 km-es magasságban. Az amerikai hadsereg az egységet a 2021-035B kódnévvel illeti, és már egy weboldalon is nyomon lehet követni az útját.

©

A SpaceNews szerint a hétvége óta nagyjából 80 km-t csökkent a magassága, és úgy tűnik, hogy senki sem irányítja az egységet. Emiatt egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy hol csapódhat majd földbe a szerkezet. McDowell szerint nagy az esély rá, hogy az óceánba hullik majd vissza, hiszen a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja.

A szakember szerint Kína felelőtlenül bánt a rakétával, az űrkutatás ugyanis 1990 óta nem hagyja, hogy egy 10 tonnánál nagyobb szerkezet kontrollálatlanul lépjen be a légkörbe – pont azért, hogy ne történhessen baj. Márpedig a Hosszú Meneteléd 5B több mint a duplája a megengedett mértéknek.

A szakemberek számítása szerint május 10-én (+/- 2 nap) érhet földet az űreszköz, méghozzá a New York–Madrid–Peking-tengelytől a Chile déli részéig gyakorlatilag bárhol. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország területére elméletileg nem zuhanhat rá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások