szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Félmillió forint magasságában érthető módon igen sokat várunk el egy okostelefontól. Megnéztük, hogy konkrétan mit nyújt a pénzünkért a piac legújabb csúcsmobilja, a Xiaomi Mi 11 Ultra, melyet a kicsit korábban érkezett koreai riválisával, a Samsung Galaxy S 21 Ultrával vetettük össze.

A Plus és a Pro típusjelzéseket az utóbbi időkben egy picit mintha elhasználták volna a mobilgyártók. Így mostanság már illik inkább Ultra jelzővel piacra dobni a legújabb high-end telefonokat. Így tett nemrégiben a Samsung, melynek aktuális non-plus-ultra kategóriás terméke az év elején debütált Galaxy S21 Ultra, és hasonlóképp cselekedett most a Xiaomi, mely Mi 11 Ultra néven engedte csatába valaha készült legnagyobb tudású telefonját.

Megnéztük, hogy mire képes egymás ellenében a két rivális abban a szektorban, ahol szinte csak úgy repkednek a 100 megapixelek és a 100x-os zoomok.

©

Gigászok csatája

Aki 2021-ben hamisítatlan mindent bele csúcsmobilra vágyik, annak fel kell készülnie arra, hogy új telefonja egy igazi tepsi lesz. Az S21 Ultra és a Mi 11 Ultra e tekintetben nem különbözik egymástól, mindkettő egyformán hatalmas készülék.

Míg a matt fekete hátú Samsung a lehetőségekhez képest mintha próbálná rejtegetni a nem kicsi hátsó kameraszettjét, addig

a fénylő fehér hátlappal felvértezett Xiaomi szinte beleordítja a világba, hogy "nekem van a legdurvább kamerám".

Utóbbi kameramodul minden korábbinál vastagabb, viszont pozitívum, hogy olyan kialakítású, hogy az asztalra lehelyezett készülék a riválisával ellentétben nem billeg nyomkodás közben.

©

Ebben a kategóriában már alap a fémkeret, illetve a legújabb üveg/kerámia borítás, no és persze a makulátlan minőség. E tekintetben lényegében semmi különbség nincs aktuális versenyzőink között. A Mi 11 Ultra viszont érezhetően nehezebb a maga nem kevesebb, mint 234 grammos tömegével, ráadásul tovább rontja a helyzetet a fejnehézséget okozó gigantikus kamerarendszer. Az IP68-as por- és vízállóság mindkét esetben adott, ami a Xiaomi háza táján újdonságnak számít.

A kínai technikának a doboza is nagyobb, ennek viszont nagyon is örülhetünk, mert alapáron kapunk nemcsak szupergyors töltőfejet, hanem átlátszó szilikontokot és USB-C/jack átalakítót is. Erről a három készségről a koreaiak nem gondoskodtak.

©

Így kerek

A 6,8 colos képátló megegyezik, mint ahogy a panelek bal és jobb oldalt nagyon minimálisan lefelé kerekített kivitele is hasonló. A Xiaomi a sarkokat kicsit jobban lekerekítette, de tényleg nüansznyi a különbség a QHD+ felbontású AMOLED panelek között, melyek képminősége minden képzeletünket felülmúlja.

Erős napsütésben az akár cerkával is kezelhető S21 Ultrának áll a zászló, melynek fényereje kicsit nagyobb, viszont betekintési szögben mintha a Mi 11 Ultra járna kicsit előrébb. A 120 Hz-es képfrissítési frekvencia ebben a kategóriában már magától értetődik, mint ahogy az adaptív szabályozás is. Utóbbi fronton a Samsung jobb munkát végzett, ami pozitív hatást gyakorol az üzemidőre, a Xiaomi viszont a 240 helyett 480 Hz-es mintavételezési frekvencia tekintetében brillírozik.

Mi 11 Ultra vs. S21 Ultra
©

A szelfikamerák egyformán kis méretűek, ily módon csak minimálisan rondítanak bele a vizuális élménybe, a Xiaomi bal oldalra, a Samsung középre helyezte a kis lyukat. Kár, hogy kettejük közül az előbbi nem tudta megoldani, hogy a frontkamera autofókuszos legyen.

Az ujjlenyomat-szenzor mindkét esetben a kijelzőben található, a Xiaomié minimálisan jobbnak érződik. A sztereó kihangosítás kiválóan teszi a dolgát, a Harman Kardon és az AKG szakemberei egyaránt kiváló munkát végeztek, mind hangerő, mind hangminőség fronton.

©

Képalkotás

Cikkünk írásakor messze a Mi 11 Ultra vezeti a DxOMark fotós tesztlabor toplistáját, amiben komoly szerepe van többek közt a főkamera rekordnagy képérzékelőjének. Ez "csak" 50 megapixeles, szemben az S21 Ultra 108 megapixeles moduljával, de mivel mindkét technika pixel-összevonással javít a képminőségen, a végeredmény egyaránt 12 megapixel.

©

Persze létezik natív 50, illetve 108 megapixeles üzemmód, ezek gyakorlati haszna azonban nem túl jelentős. Legyen szó szikrázó napsütésről vagy gyertyafényes vacsoráról, mindkét delikvenssel kiváló minőségű felvételek készíthetők. Azon a szinten tartunk, ahol már nem a technika, hanem sokkal inkább a felhasználói képességek határolják be a felvételek kvalitását.

Bár nincs DxOMark szintű professzionális képelemző laborunk, azt vettük észre, hogy a Mi 11 Ultra hajlamos alulexponálni a fotókat és kevésbé élettel teliek a színei, mint az egyébként makróban sokkal erősebb S21 Ultrának.

Mi 11 Ultra
©
S21 Ultra
©

A nagylátószögű modul négyszer nagyobb felbontású a Xiaomiban, ennél azonban fontosabb különbség, hogy a 13 helyett 12 milliméteres fókusztávolság miatt a fotókra több minden fér rá. Cserébe viszont a torzítás is nagyobb, melynek csökkentésével a szoftver egyre nehezebben birkózik meg.

Mi 11 Ultra
©
S21 Ultra
©

A Mi 11 Ultrában egyetlen 48 megapixeles periszkópos kamera található, mellyel szemben az S21 Ultra egy 10 megapixeles hagyományos és egy ugyancsak 10 megapixeles periszkópos egységet állít szembe. Egy 5x-ös optikai zoom áll szemben egy 3x-os és egy 10x-es optikai nagyítással: a Samsung univerzálisabb megoldást kínál, de a Xiaomi 10x-es hibrid zoomos felvételei is meglepően jó minőségűek.

A 100-120x-os maximális nagyítás továbbra is leginkább csak marketingfogásnak tudható be, mint ahogy egyelőre a 8K videófelvételi képességnek is kevés a gyakorlati haszna.

Mi 10 Ultra 10x-es hibrid zoom
©
S21 Ultra 10x-es optikai zoom
©

Egy kis extra

A Xiaomi fogta a Mi Smart Band 5-ben lévő 1,1 colos színes AMOLED kijelzőt és odabiggyesztette a Mi 11 Ultra hátsó kamerái mellé. A többek közt a pontos idő és az értesítések megjelenítésére alkalmas, dupla koppintással is felébreszthető panel elsősorban a szelfizésben segít.

Bár nem túl nagy méretű és fura képarányú, ez a kis kijelző minden korábbinál jobb minőségű önarcképek elkészítését teszi lehetővé a hátoldali komplett kameraarzenál segítségével. A fényerő lehetne nagyobb, illetve furcsa módon sajnos csak fotó módban használható a kiegészítő kijelző, portrézáskor és videózáskor nem. Amit persze egy szoftverfrissítéssel könnyen orvosolhat a gyártó.

©

Erőművek

Mindkét Android 11 operációs rendszerű telefonban abszolút felsőkategóriás chipkészlet található, sebességfronton semmi panaszunk nem lehet. A nyers számítási erőt mérő tesztekben a Xiaomi kicsit jobban teljesít, ennek azonban nem sok gyakorlati előnyét tapasztalni, illetve körülbelül hasonló mértékben jobban is melegszik ez a készülék.

A Mi Ultra 11 nálunk egyetlen 12/256 GB-os változatban kapható, az S21 Ultrából viszont 12/128-as, 12/256-os és 16/512-es változat is létezik. Ezek közül annak tudatában érdemes választani, hogy egyik gyártó sem kínál microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget.

©

Mindkét telefon egy 5000 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát. A Samsung egyértelműen hatékonyabb működésű, vagyis könnyebben hozza a 1,5 napos üzemidőt, mint a Xiaomi. Utóbbi számlájára írandó viszont a 67 W-os és ugyebár alapáras töltő, amivel alig több mint fél óra alatt megoldható egy teljes töltés. Ráadásul a szintén 67 W-os vezeték nélküli töltővel is csak néhány perccel hosszabbodik a töltési idő.

E tekintetben jelentős a Samsung lemaradása: vezetékes módon 25 W, wireless technika esetében 15 W jelenti a plafont. USB adatátvitelben fordított a helyzet, míg a Samsung hozza a kötelezőt, vagyis az USB 3.0-át, addig a Xiaomi érthetetlen módon csak 2.0-át tud. Az 5G, a wi-fi 6e, a Bluetooth 5.2 és az NFC mindkét oldalon adott.

©

Konklúzió, árak

Amennyiben ki tudunk és ki is akarunk adni félmillió forint körüli összeget egy mobilért, akkor sem a Xiaomi Mi 11 Ultra, sem pedig a Samsung Galaxy S21 Ultra esetében nem fogunk mellé lőni. A két csúcstelefon közötti választást leginkább az egyéni preferenciák határozhatják meg, egyikről sem tudjuk azt mondani, hogy egyértelműen a másik fölé nőne.

Egy ideális világban a Xiaomi főkameráját, kiegészítő kijelzőjét és szupergyors töltőjét ötvöznék egy csúcsmobilban a Samsung optikai zoomjával, főkijelzőjével és remek üzemidejével.

A Xiaomi Mi 11 Ultra hivatalos hazai listaára egyelőre nem ismert, csak ez európai ár, ami az egyszerű átváltással 430 ezer forintnak megfelelő 1199 euró. A Samsung Galaxy S21 Ultra ára kiviteltől függően 480–550 ezer forint magasságában alakul. Összehasonlításképp, az Apple iPhone 12 Pro Max 480–612 ezer forintos áron kapható.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!