szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube nagyon szeretné növelni a tavaly bemutatott Shorts népszerűségét, ezért a legegyszerűbb megoldáshoz nyúl: pénzt ad a legjobb tartalomgyártóknak.

A YouTube még 2020 szeptemberében mutatta be a Shorts névre keresztelt újdonságát, amivel nem titkolt szándéka, hogy a TikTok helyére lépjen. A fejlesztéssel a rövid, legfeljebb 60 másodperces videók készítésére ösztönzik az alkotókat, amit mobillal elkészítve, majd azon megszerkesztve lehet megosztani a platformon.

A Shorts elsőként Indiában vált elérhetővé, március óta pedig már az amerikai felhasználók is gyárthatják vele a videókat. A YouTube most ezt szeretné ösztönözni, és erre nem kevés pénzt is hajlandó áldozni.

A cég bejelentése szerint egy 100 millió dolláros, vagyis átszámítva mintegy 29,5 milliárd forintos alapot hoz létre, amiből minden tartalomgyártó részesedhet, aki a Shortsba készít videókat. A pénzes bugyor a következő hónapokban nyílik majd meg, és a tervek szerint legalább a jövő év végéig lehet belőle részesedni.

A cég szerint a pénzből bárki részesülhet, aki tartalmakat készít és nagy nézettséget generál, nemcsak azok, akik tagjai a YouTube Partner Programnak. Az viszont egyelőre nem világos, hogy ez csak az amerikai és az indiai tartalomgyártókra érvényes, vagy már a magyar videósok is kaphatnak belőle. Bár a fejlesztés Magyarországon egyelőre nem érhető el, a YouTube Shorts béta verziója már igen: ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy legfeljebb 60 másodperces videót kell feltölteni, majd a címkék között megadni a #shorts hashtaget. Ezzel a videó bekerülhet a YouTube mobilalkalmazásának azon részébe, ahol a Shorts-tartalmak jelennek meg.

©

Amy Singer, a YouTube Shorts globális partnerségért felelső vezetője szerint a cég azon dolgozik, hogy a Shorts-videóknál is legyen egy olyan bevételszerzési lehetőség, mint amit a YouTube esetében már megismertünk. A pénzügyi alap létrehozása az első lépés ezen az úton, a jövőben pedig a visszajelzések alapján további megoldásokat is bevezethetnek.

A YouTube ezzel a lépéssel minden bizonnyal a TikTok-felhasználókat is igyekszik átcsábítani magához. Hogy ez mennyire sikerül, az még a jövő zenéje, azonban Sundar Pichai, az Alphabet vezére szerint a felhasználók naponta 6,5 milliárd megtekintést hoznak össze a YouTube Shorts-videóknál, ami alapján egyértelműen úgy tűnik, van igény és érdeklődés a fejlesztésre. Ez pedig a TikTok-felhasználókat is meggyőzheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!